Afganisztánt a sorsára hagyták

Afganisztánt a sorsára hagyták

Az afgán kormányhadsereg katonája őrzi az amerikaiak által elhagyott bázist Bagramban július 2-án (Fotó: REUTERS/Mohammad Ismail/File Photo)

Mint Vietnám 1975-ben – ezzel a hasonlattal szemléltette az amerikai csapatok Afganisztánból való kivonulását több világlap. A kijelentés a Bagram melletti légi támaszpont képeit nézve cseppet sem tűnik túlzásnak. Az amerikai csapatok július 2-án, hajnali háromkor hagyták el a bázist. Miután lekapcsolták az áramot, 20 perc sem telt el, máris fosztogatók dúlták fel az épületeket, hogy elvigyék az amerikaiak által hátrahagyott holmikat.

Ráadásul a távozás olyannyira angolosra sikeredett, hogy az amerikaiak még az általuk kiképzett afgán kormányhadsereget sem értesítették erről, így a kabuli vezetés csak órák múlva tudta meg, hogy innentől rájuk hárul annak a bagrami börtönnek az őrzése is, ahol egyelőre 5 ezer tálib harcos raboskodik.

Egyelőre – indokolt ennek a szónak a használata, hiszen mostanra egyre jobban látszik, hogy az amerikai kivonulással Washington lényegében a lovak közé dobta a gyeplőt.

• Kész tényként kezelhető-e a tálibok visszatérése?
• Kik tartanak még ki Asráf Gáni elnök mellett?

A válaszokat és a teljes interjút a Magyar Hang július 16-án megjelent, 2021/29. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!