Vámos Miklós: Aki nem törleszkedik, az már baloldali?

Vámos Miklós: Aki nem törleszkedik, az már baloldali?

Vámos Miklós (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Nekem nem kell szópárbajokba bonyolódnom, beérem azzal, az emberek elolvassák a könyveimet, és egy kicsit jobban érzik magukat. Más feladata egy írónak nincs – mondta lapunknak Vámos Miklós, akit többek közt faggattunk arról is, hogy korábban egy publicisztikája miatt lemondásra szólította fel Demeter Szilárdot. Úgy látja, Magyarországon régebbi korokban az írók, költők politikai szerepet vállaltak, Petőfitől egészen az ötvenhatosokig, pedig az ilyesmi nem az írók dolga szerinte. – A világ már olyan bonyolult, hogy azt néha nem is lehet írói képességekkel átfogni. Ahhoz szaktudás kell. Klímaszakértők, közgazdászok, okos jogászok. Én is szó nélkül szoktam hagyni a dolgokat – mondta.

Szóba került az is, hogy álláspontja szerint egyetlen jó mű sem bal- vagy jobboldali, sokkal inkább emberoldali. – Talán aki nem törleszkedik, az baloldali? Én például az életben nem voltam egy pártnak sem tagja. A szocializmusban zaklattak is. Az, hogy mégis megjelentek a könyveim, bizonyos mértékig a szerencsének volt köszönhető – jelentette ki Vámos Miklós.

• A járvány miatt átgondolt valamit az életében?
• Hogyan zaklatták a Kádár-rendszer alatt?
• A metoo milyen változásokat hozhat?

A teljes cikket a Magyar Hang július 8-án megjelent, 2022/28. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!