Félházas telt ház, bezárt próbafülkék – ilyen a munkások nélküli Amerika

Félházas telt ház, bezárt próbafülkék – ilyen a munkások nélküli Amerika

Minden pozícióra keresnek embert egy floridai élelmiszerüzletben (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Lukács Csaba jelenti Miamiból.

Gregory Tony, a floridai Broward megye seriffje a minap magyarázkodásra kényszerült az illetékesek előtt amiatt, hogy miért nem veszik fel a 911-es vészhívóra (a hazai 112 megfelelője – a szerk.) beérkező hívások egy részét. A válasz egyszerű: hatalmas a munkaerőhiány, nincs elég diszpécser sem. A megyei seriff hivatalában, ahova évente átlagosan két és fél millió vészhívás fut be, 81 üres kommunikációs pozíció van, a telefonos munkatársak ugyanis más, jobban fizető munkahelyekre cserélték korábbi, stresszes állásukat. A jelenség országos – a seriff attól tart, hogy a helyzet tovább romlik. Kézenfekvőnek tűnik a megoldás: emelni kell a diszpécserek fizetését. A helyzet azonban ennél bonyolultabb: a seriff a megyei bizottság előtt arról beszélt, hogy a hivatalban dolgozóknak összesen hét szakszervezetük van, és ha az egyik sikeres a bértárgyalásokban, a másik hat is azonnal emelést kér, mindenkinek pedig nem tudják jelentősen megemelni a fizetését.

Vissza kell hívni a nyugdíjasokat

A Las Vegast is magában foglaló Clark Megyei Iskolakörzet vezetői szerint is „kritikus a munkaerőhiány” a körzetükben, ezért nyugdíjas alkalmazottak – pedagógusok és adminisztrációs munkatársak – visszahívásával próbálják betömni a lyukakat.

– Ez vészhelyzet, és úgy is kell viselkednünk, ahogy vészhelyzetben szokás – érvelt Alexis Salt angol–észt nyelvművelő tanár, aki 15 éve dolgozik a CCSD-nél. Salt hónapok óta kongatja a vészharangot a tanárhiány és a pedagógusokat tömegesen érintő kiégés miatt. Csak ebben a körzetben a most folyó tanévben 1700 alkalmazott lépett ki. – Vannak olyan iskolák, ahol több mint 25 üres állás van – mondta Salt.

A home office után jött a felmondások éve

Az elmúlt napokban Floridában nem tudtam betérni olyan boltba vagy étterembe, ahol ne lett volna kint a „munkatársat keresünk” tábla. A brutális munkaerőhiány egészen furcsa helyzeteket szült: az egyik prémiummárkát áruló exkluzív ruhaboltban például jókora táblán kértek elnézést azért, hogy túl kevesen vannak, így a próbafülkéket nem tudják kinyitni. Volt olyan étterem, ahol ugyan csak az asztalok felénél ültek, de amikor betértünk volna, a pincér jelezte, hogy telt ház van. Nem értettem, mire megmagyarázta: a rendelkezésükre álló személyzettel (konyhai munkatársak és felszolgálók) elérték kapacitásuk felső határát, több vendéget nem tudnak fogadni, hiába van még szabad asztaluk. Az már szinte mindennapos, hogy az élelmiszerboltokban hatalmas sorokat kell kiállni – a kasszákba sem jut elég ember. Február végén az államokban 11,3 millió betöltetlen állást regisztráltak.

• Évtizedekre visszanyúló okok húzódnak a mostani munkaerőhiány hátterében?
• Nem éri meg dolgozni?
• Mindenki a home office-t akarja? 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!