Az EU beteg embere

Az EU beteg embere

Orbán Viktor uniós zászlók mögött (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Két, látszólag széttartó, valójában egy irányba mutató hír. A miniszterelnök egy irányított kiszivárogtatás szerint arról beszélt a hagyományos kötcsei találkozón, hogy ötven-ötven százalék esélyt lát az Európai Unió egyben maradására, illetve szétesésére, darabokra hullására. A másik hír: az Európai Parlament vezetői egy háttérbeszélgetésen arról értekeztek, szükségesnek látják az uniós döntéshozatal átalakítását, vagyis kivezetnék a vétó intézményét.

Erős a gyanúm, hogy Orbán Viktor valójában ez utóbbit, illetve a többsebességes integráció felé való elmozdulást, az e körüli konfliktus esetleges elfajulását érti az EU szétesésén. Fricz Tamás politológus vállalta a miniszterelnök alkalmi szóvivőjének szerepét a kormánypárti Hír Tv-ben, amikor az Európai Unió jövőjével kapcsolatos prognózist megosztotta a nyilvánossággal. Maga az idézett gondolatmenet belesimul a kormánypropaganda valósághajlító gyakorlatába: azt sugallja, hogy az EU olyan válságban van, amely távlatilag már a puszta létét is fenyegeti, de a magyar vezető minden lehetőségre felkészül, és neki van világos víziója az unió kívánatos jövőjéről.

• Mi a keserű, szürke, tényekkel aládúcolt valóság?
• Mivel lépték át Orbánék a vörös vonalat?
• Megkerülhető-e a magyar vétő?

A teljes cikket a
Magyar Hang hetilap szeptember 15-én megjelent, 2023/37. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!