Rosszul érintené az Orbán-kormányt Guy Verhofstadték új javaslata

Rosszul érintené az Orbán-kormányt Guy Verhofstadték új javaslata

Guy Verhofstadt, az európai liberális pártcsalád (ALDE) vezetője (Forrás: Guy Verhofstadt Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Guy Verhofstadt belga EP-képviselő és öt társa olyan tervezetet készített elő, amely alapjaiban változtatná meg az Európai Unió működését – vette észre a Politico hírét a Privátbankár. A tervezetet a belga politikuson kívül három német képviselő, a kereszténydemokrata Sven Simon, a szociáldemokrata Gabriele Bischoff és a zöldpárti Daniel Freund, valamint meglepő módon a lengyel Jog és Igazságosság európai parlamenti képviselője, Jacek Saryusz-Wolski írta alá.

A javaslat több tucatnyi területen, köztük a védelem, az adózás és a külpolitika területén megszüntetné – a magyar kormány által is előszeretettel alkalmazott vétó – lehetőségét azzal, hogy drasztikus elmozdulást javasol a minősített többségi szavazás és a rendes jogalkotási eljárások felé. Az augusztus 17-ére datált tervezet ezen kívül számos jelentős változást javasol. Az Európai Bizottságot például „Európai Vezetőséggé” nevezné át, az Európai Parlament hatáskörét pedig drasztikusan kibővítené. Ezen kívül a környezetvédelmi és éghajlati ügyek kizárólagos hatáskörét az EU-ra való ruházná át.

A Politico cikke a hír kapcsán rámutat, kicsi az esélye, hogy a szeptemberben benyújtani tervezett elképzelés elfogadásának, hiszen a javaslatot tanulmányozó brüsszeli tisztviselők szerint a kormány- és államfőket tömörítő Európai Tanácsnak – amelynek szintén rá kellene bólintania az elképzelésre – esze ágában sincs átalakítani az unió működését. Ugyanakkor kétségtelen tény, hogy az unió tervezett bővítése a működési rend valamiféle átalakításának szükségességét mindenképpen felveti.