BBC: nemzetközi jogot sérthettek az izraeli katonák a Gázai övezetben

BBC: nemzetközi jogot sérthettek az izraeli katonák a Gázai övezetben

Egy felvétel a BBC által vizsgált gázai felvételek közül (Forrás: BBC)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hátrakötözött kezű és szemüket eltakaró palesztin hadifoglyok; székhez kötözött, meztelenül vallatott férfi – többek között ilyen jelenetek láthatók olyan, az izraeli katonák által megosztott közösségi médiás videókon, amelyeket a brit közszolgálati adó átnézett. Beszámolójuk szerint több száz felvételt vizsgáltak, és szakértőket kértek fel a látottak értékelésére.

A BBC szerint akad olyan videó, amelyben dinoszauruszoknak öltözött katonák lövöldöznek, míg egy másikon pizzázót rendeznek be egy üres palesztin házban. A közszolgálati adó emellett elmondása szerint 8 olyan felvételt talált, amelyet nyilvánosan megosztottak, és jogi szakértők szerint a palesztin fogvatartottakkal szembeni rossz bánásmódról tanúskodnak. Egy 2023. december 24-én közzétett videón az látható, hogy egy palesztin fogvatartottat meztelenül, vérző, összekötözött kézzel, egy széken ül, miközben kihallgatják.

A BBC szerint miután érdeklődtek több videó után, azokat a YouTube és a TikTok is levette. Mint megjegyezték, a harmadik genfi egyezmény 13. cikke kimondja, hogy mindenkor védelmet kell biztosítani a hadifoglyok számára, különösen az erőszakos vagy megfélemlítő cselekményekkel, valamint a „sértésekkel és a nyilvános kíváncsiskodással” szemben. Az emberi jogokkal foglalkozó Michael Mansfield ügyvéd szerint ezeket a felvételeket az ENSZ bíróságának kell értékelnie.

A legújabb izraeli-palesztin konfliktus a Gázai övezetet uraló radikális iszlám Hamász október 7-i Izraelre mért célzott támadássorozatával indult, ami 1400 áldozatot követelt, miközben 250 túszt is magukkal vittek a gázai övezetbe. Az erre válaszul Izrael által indított gázai szárazföldi offenzívába immár több mint 28 ezren veszthették életüket.