Rengeteg áldozatot szed a bahmuti vérszivattyú

Rengeteg áldozatot szed a bahmuti vérszivattyú

Lángoló lakóházhoz futnak ukrán katonák a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Bahmutban egy orosz tüzérségi támadás után, 2022. december 7-én (Fotó: MTI/AP/Libkos)

Számos robbanást jelentettek hétvégén az oroszok által megszállt dél-ukrajnai Melitopol városából. A megszálló erők által kinevezett közigazgatási vezető közlése szerint a város elleni rakétatámadás teljesen elpusztított egy üdülőközpontot, ahol pár órával korábban még sokan tartózkodtak. Ezzel egy időben 20 rakéta csapódott be a Donyecki Népköztársaság területére, sőt az Oroszországhoz csatolt Krímben is több robbanás történt, többek között egy orosz katonai laktanyánál. Ezzel párhuzamosan az oroszok is újabb támadásokat indítottak a frontvonal egészén: a dél-ukrajnai Herszon és peremvidéke ellen az orosz tüzérség lendült akcióba, a lakóépületekre leadott célzott lövések egyikével eltaláltak egy toronyházat, amelynek több lakása is kigyulladt. Ezek a támadások azonban még eltörpülnek a Donyec-medencében zajló intenzív harcok mögött, amelyek két településre koncentrálódnak.

A Melitopol elleni ukrán rakétacsapásokat követően megszólalt Olekszij Aresztovics, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója, aki szerint a városnak logisztikai szempontból nagy jelentősége van, mert ha elveszítik a megszálló erők, akkor a teljes orosz védelmi vonal összeomlik egészen Herszonig – ezzel pedig az ukrán erők előtt megnyílik az út az elcsatolt Krím felé. Az persze kérdéses, hogy ez mennyire reális forgatókönyv a jelenlegi helyzetben.

• Milyen következményekkel járna egy újabb déli hadművelet?
• Hogyan állnak a harcok Bahmutnál?
• Mikor indulhat meg a nagy orosz offenzíva?

A teljes cikket a Magyar Hang december 16-án megjelent, 2022/51. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!