Bajt hozott Boriszovra az oligarcha botránya

Bajt hozott Boriszovra az oligarcha botránya

Bojko Boriszov leadja szavazatát a bolgár parlamenti választások során, 2021. április 4-én (Fotó: Reuters)

Hiába szerezte meg újra a legtöbb szavazatot az április 4-i bolgár parlamenti választásokon Bojko Boriszov pártja, a valódi nyertesek minden bizonnyal azok lettek, akik múlt nyáron tiltakozó mozgalmat indítottak az országban zajló korrupció ellen. A bolgár miniszterelnök pártja, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) több mint 6 százalékkal esett vissza a 2017-es eredményeihez képest, ami már önmagában figyelmeztető jel a kormánynak. Nem véletlen, hogy Boriszov ma már jóval nagyobb visszafogottsággal beszél jövőbeni terveiről.

Persze nem csak a kormányfő pártja könyvelhetett el veszteségeket a mostani választásokon. A Bolgár Szocialista Párt (BSP) támogatottsága 12 százalékkal zuhant a négy évvel ezelőttihez képest, ami valószínűleg annak tudható be, hogy a Kornelija Ninova által vezetett erő nem állt élére a nyáron kezdődő tiltakozási mozgalomnak.

A teljes cikket a Magyar Hang április 9-i 2021/15. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!