Hogyan élik meg az átlagemberek Belaruszban a háborút?

Hogyan élik meg az átlagemberek Belaruszban a háborút?

Fehérorosz gépesített dandár katonái gyakorlatoznak 2022. február 16-án (Fotó: Reuters)

Amikor február 24-én Oroszország megtámadta Ukrajnát, sokan azt találgatták, vajon Belarusz is belép a háborúba, vagy „csupán” lehetővé teszi az orosz haderőnek, hogy a területéről indítson támadásokat Ukrajna ellen. Mostanra azonban kiderült, hogy Belarusznak még csak részt sem kell venni a konfliktusban ahhoz, hogy súlyosan megszenvedje a háborút. Erről számolt be lapunknak egy minszki egyetemista újságíró, Marina, aki szerint a hatóságok mostani reakciói nagyon emlékeztetnek arra, ahogyan a 2020. augusztusi elnökválasztás után viselkedtek a másként gondolkodókkal szemben.

– Ami az orosz támadás után azonnal tapasztalható volt, hogy rögvest megugrott mindennek az ára: az élelmiszereké, az üzemanyagoké, a ruháké, a szolgáltatásoké, de még az éttermekben is mindent megdrágítottak – mondja Marina, aki hozzáteszi, hogy amíg Belaruszban az átlagbér 300 és 400 euró (nagyjából 110–150 ezer forint) közötti, addig ez minden háztartást súlyosan érint.

• Mit gondolnak a belaruszok a háborúról?
• Hogyan lépnek fel a hatóságok a háború ellenzőivel szemben?
• Mi megy a belarusz állami tévében?

A teljes cikket a Magyar Hang március 25-én megjelent, 2022/13. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!