Csaba László: Hideg polgárháborút hozhat a Fidesz veresége

Csaba László: Hideg polgárháborút hozhat a Fidesz veresége

Csaba László (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

A kormányerők láthatólag a vereségre is felkészülnek a jövő évi választások során, és az is előfordulhat, hogy nehezen akarják majd átadni a hatalmat, mert „a haza nem lehet ellenzékben”. Győzelme esetén az ellenzék biztosan átírja az alaptörvényt és a kétharmados törvényeket, ennek nincs jogi akadálya. Ezzel együtt nem lesz egyszerű dolga, mert a Fidesz erős gazdasági és személyes hátországot épített ki. Az eltüntetett vagyonnak csak egy részét lehet visszaszerezni, és az ellenzék által ígért felelősségre vonás is legfeljebb részleges lehet – ezekről és sok egyéb kérdésről beszéltünk Csaba László közgazdász professzor-akadémikussal.

Többek között arról is, hogy ma nem igazán jó magyarnak lenni a nemzetközi környezetben, akár a konferenciákon. Ahogy a hetvenes-nyolcvanas években volt egyfajta összekacsintás a nyugatiakkal, hogy igen, tudjuk, nem ti tehettek róla, hogy olyan helyzetben vagytok, amilyenben, mi azonban tudjuk, hogy idetartoztok. Aztán az lett a szimpátia alapja, hogy az európai integráció útján leggyorsabban haladó nemzet vagyunk. Manapság ilyet nem érezni.

Leállíthatja-e teljes mértékben a magyar támogatásokat az Európai Bizottság?
Van-e realitása annak, hogy a miniszterelnök kivezeti az országot az Európai Unióból?
Haragban van-e Orbán Viktor a jobb kezével, Matolcsy Györggyel?

A válaszokat és a teljes interjút a Magyar Hang július 16-án megjelent, 2021/29. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!