„Nem forradalmárként érkezem”

„Nem forradalmárként érkezem”

Bősz Anett főpolgármester-helyettes és Csorba László a Budapesti Történeti Múzeum főigazgatója (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

A Budapesti Történeti Múzeum (BTM) az ország harmadik legnagyobb múzeuma – és az egyik legfontosabb fővárosi fenntartású kulturális intézmény, amelynek munkáját az elmúlt években súlyos belső feszültségek hátráltatták. A Kiscelli Múzeumot, az Aquincumi Múzeumot, a Vármúzeumot és a Budapest Galériát magában foglaló BTM gondjait a Fővárosi Önkormányzat új főigazgató kinevezésével igyekezett orvosolni. Csorba László történész, a Magyar Nemzeti Múzeum korábbi vezetője április 2-ától vette át az intézmény irányítását.

– A Magyar Hangban is többször megírtuk, hogy a BTM korábbi főigazgatója, Népessy Noémi körül elfogyott a levegő, miután reformkísérletei rendre elbuktak a tagintézmények ellenállásán. Mi történt a múzeumban?
Bősz Anett: Kibékíthetetlennek látszó ellentétek feszültek a BTM egyes intézményeinek vezetői között. Fenntartóként, a stabilitás megőrzése érdekében kötelességünk volt megpróbálni feloldani ezeket. Nem segített azonban a helyzeten, hogy időközben szárnyra kaptak különféle híresztelések a városvezetés szándékairól, így egyre nehezebbé vált megnyugtatni a kedélyeket. Ebben a bizonytalan légkörben írta ki a főváros a főigazgatói pályázatot, amely szerencsére azonnal elsimította az ügyet, hiszen a döntőbizottság egyhangúlag Csorba Lászlót javasolta a BTM élére, akinek személye reményeink szerint garantálja a béketeremtés sikerét.

Csorba László: Történész tanárként, több intézmény vezetőjeként sok ottani szakemberrel, köztük jó barátaimmal tartom a kapcsolatot, de részt vettem kutatásokban, és írtam kritikát is a kiállításaikról, így beleláttam valamelyest a BTM működésébe. Az említett problémák híre eljutott hozzám is, de közelebbről csak azt követően kezdtem el tájékozódni, hogy többen is megkerestek a főigazgatói pályázat ötletével. Azt éreztem, hogy beszűkültek a párbeszéd lehetőségei, minden szereplő a saját igazában hitt, és nem volt hajlandó engedni belőle. Ám néha sokat segít, ha külső szemmel tekintünk a konfliktusra, hogy észrevegyük, a kompromisszum elérhető közelségben van. Egy új helyzetben erre remélhetőleg minden szereplő rádöbben majd. Főigazgatóként a legfontosabb feladatom, hogy pontosan felmérjem a probléma mélységét, hogy kiderüljön, szükség van-e további intézkedésekre, vagy a személyi feszültségek elmúltával a helyzet már valamivel könnyebben megoldódik. Ez egy átmeneti időszak, én nem forradalmárként érkezem a BTM élére, hanem hogy előkészítsem a terepet a majdani eredményes munkának.

• A kormány rendre drasztikusan beavatkozik az állami intézmények munkájába, a főváros el tudja kerülni, hogy hasonló módon csorbítsa az általa fenntartott intézmények függetlenséget?
• Reális veszélynek látják, hogy a kormány lecsap a Vármúzeumra?
• Csorba László korábban átmeneti időszaknak nevezte az előtte álló ciklust, a főváros pedig eleve a megszokottnál rövidebb, mindössze hároméves időtartamra írta ki a főigazgatói pályázatot. Nem tervezik tovább az együttműködést?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!