Dobócsillag

Dobócsillag

Orbán Viktor (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Némi zavar támadt a Fidesz politikusainak körében az úgynevezett szuverenitásvédelmi törvénycsomag parlamenti tárgyalásakor annak kapcsán, hogy az új regulák érintik-e a sajtó működését. A javaslatban nyíltan megfogalmazott szándék szerint nem, hiszen ez alapján a fő csapásirány a külföldről érkező kampánytámogatások elfogadásának tilalma, új elemként büntetőjogi szankcionálása. A pártok, a választásokon induló szervezetek és jelöltek körmére próbál jobban nézni a jogalkotó. A parlamenti kétharmadnak most is maga felé hajlik a keze: a hazai, jellemzően állami eredetű, kampánycélra használt erőforrásoknál nem kíván rendet vágni. Holott ezek révén is lehet (lehet csak igazán) befolyásolni a közvéleményt, amikor a kormány(párt) az állam pénzével, a papíron független intézmények szükség szerint mozgósításával, kampánya (ál)civileknek való kiszervezésével lehetetleníti el az egyenlő esélyt biztosító, tisztességes versenyt.

A törvénycsomag hatósugara nem a politikai elit köréig ér, messzebbre, mélyebbre hatol. A cikk elején emlegetett zavar megtévesztő: az a Fidesz jogalkotásának, kormányzásának jellegzetes megnyilvánulása. A jogbizonytalanság mindent átható légköre, a többféle értelmezésnek teret adó paragrafusok, a jogszabálydzsungelbe rejtett tüskés módosítások az Orbán Viktor által minap emlegetett nindzsa kormányzás velejárói. A tervezett kiszámíthatatlanság a hatalom fegyvere; a dobócsillag, ami igény szerint (szinte) bárki felé elhajítható a szokásos portyázás idején.

• Miért csak látszólag nem veszi célba a javaslat a sajtót?
• Hogy lehet bárki célpont?
• Hogy lesz a Szuverenitásvédelmi Hivatal életrehívása újabb lépés a putyini úton?

A teljes cikket a
Magyar Hang hetilap 2023/48. számában találja. Vegye meg december 7-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!