Vannak kockázatai a társasházzá alakulásnak

Vannak kockázatai a társasházzá alakulásnak

Családi ház, több generációnak (Forrás: Pixabay)

A többgenerációs háztartásoknak a társasházzá alakulást ajánlja a kormány, így ugyanis nem csak egyszer, hanem a kialakított „lakásonként” járna az átlagfogyasztásig a kedvezményes áru rezsi. Ugyanakkor sem a Magyar Hangnak nyilatkozó társasházkezelő, sem pedig a gépészmérnök nem javasolja ezt a megoldást. A társasházzá alakulás egyébként több százezer forintba kerül, miközben még azt sem tudni, milyen hosszú távra jelent megoldást, hiszen kérdéses, meddig állnak fent a mostani energiaárak és állami támogatások.

Többgenerációs házak esetében, ha nem külön mérőórák tartoznak az egyes házrészekhez, a megmaradt rezsitámogatás szempontjából egy fogyasztási helynek minősül a ház. Vagyis hiába fogyasztja több háztartás a gázt és az áramot, ennek ellenére csak az átlagfogyasztás mértékéig áll rendelkezésükre a rezsicsökkentés. Megoldásként a kormány korábban a társasházzá alakulást javasolta.

A földmérő és ügyvéd közreműködését, majd kormányhivatali ügyintézést igénylő folyamat néhány hónapig tart, és átlagosan 300 ezer forintba kerül. A folyamat végén társasház jön létre, ahol külön albetétek – vagyis több különálló lakás –, valamint osztatlan közös tulajdonban lévő, közös használatú területek keletkeznek, ez utóbbi lehet például a lépcső. A társasháznak ezután nyilatkoznia kell a szolgáltatónál arról, hogy hány önálló lakás található az épületben, így a lakások számának megfelelő mennyiségben lesznek jogosultak a kedvezményes árú energiára. Vagyis két lakásos társasház esetében az alapfogyasztás duplájához juthatnak hozzá támogatott áron.

• Milyen buktatói vannak a társasházzá alakulásnak?
• Milyen rossz tapasztalatokról számol be a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségnek elnöke?
• Milyen tanácsai vannak a gépészmérnöknek?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!