Donáth Annával győznék le Dobrev Klárát

Donáth Annával győznék le Dobrev Klárát

Donáth Anna és Dobrev Klára (Fotók: Malatinszky Dávid, Végh László / Magyar Hang)

Élesedik a verseny a DK és a Momentum európai parlamenti képviselője között, hogy eldőljön, ki válhat az ellenzék vezető arcává: Dobrev Klára vagy Donáth Anna. A tavaly ősszel első gyermekét világra hozó, emiatt az elmúlt pár hónapban a háttérbe vonuló Donáth február 4-én évértékelő beszédével jelezi, ismét aktívabb lesz a politikában. A Momentum nem titkolt célja, hogy EP-képviselőjük építésével megtörjék a DK lendületét, és ők váljanak a domináns párttá. Ki nevethet a végén? Szakértőket kérdeztünk.

Két gravitációs pont formálódik az ellenzéken belül, az egyik a DK, a másik a Momentum köré. A többi párt lefelé tart, a jövőjük kérdéses – erről beszélt Novák Zoltán, a Méltányosság Politikaelemző Központ projektigazgatója a Magyar Hang megkeresésére.

Elmondta, látszik, hogy a két párt egészen más stratégiát követ: a DK radikális rendszerellenes politikát folytat, és azt mondja, „megvan az irány, a mi értékeink egyértelműek, aki csatlakozik, csatlakozik, aki nem, nem”. A párt az összellenzék számára méretes zakót jelentő tavalyi választási vereségből pozitív előjellel tudott kijönni, és azóta is gyors ritmust diktál: megpróbálnak minél több politikust átcsábítani magukhoz. – A lejtmenetben lévő kisebb ellenzéki pártokban belső ellentétek alakulnak ki, amelyeknek mindig vannak vesztesei. A DK ezeket a politikusokat tudja megszólítani, perspektívát és pozíciót biztosítva számukra. Egyértelműen a DK most az ellenzéki oldal legerősebb tényezője – vélte Novák Zoltán.

• Milyen problémái vannak a Momentumnak? 
• Mi jelenthet versenyelőnyt Dobrev Klárának? És mi Donáth Annának?
• Miért tekinthető a Momentum EP-képviselője is rutinos politikusnak?
• Milyen hagyatéka van a Gyurcsány névnek?

A teljes cikket a Magyar Hang február 3-án megjelent, 2023/5. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!