Ami egykor a túlélést segítette, ma már a kóros elhízásunkat okozza

Ami egykor a túlélést segítette, ma már a kóros elhízásunkat okozza

Roberto Bompiani: Római lakoma (Fotó: Wikipédia)

A megannyi civilizációs betegség közül valószínűleg az elhízás okozza a legtöbb nyugati ember korai halálát. Hiszen nem sok krónikus és halálos betegség van, amelyben ne játszana szerepet a túlsúlyosság, a ráktól a cukorbetegségen keresztül a szívbetegségig. Bár az elhízásért alapvetően életmódbeli tényezők a felelősek (a túl sok kalória fogyasztása és a mozgás hiánya), úgy tűnik, hogy az agyunk hihetetlenül összetetté válásában kulcsszerepet játszó, rejtélyes nevű „Y neuropeptid” okozza a „hedonista evést”, vagyis a tisztán az élvezetet hajszoló táplálkozást.

Néhány neurotraszmitter (vagyis az idegsejtek között kapcsolatot teremtő ingerületátvivő anyag), amely szerepet játszik az élvezetek, a pozitív hangulat (vagy éppen hiány esetén a depresszió, a szorongás és a függőségek) kialakulásában, közismertté vált az utóbbi években – ilyen például a dopamin vagy a szerotonin. Van azonban egy másik, részben hasonló funkciót betöltő neurotranszmitter, amelyről sokkal kevesebbet tudunk: ez az Y neuropeptid.

• Mit tud az Y neuropeptid?
• Hogyan függ össze az elhízás és az agyfejlődés?
• Hogyan győzhetjük le az Y neuropeptid késztetését?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/42. számában találja. Vegye meg október 26-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!