Európa fővárosaiban tüntetnek az önálló erdélyi orvosképzésért

Európa fővárosaiban tüntetnek az önálló erdélyi orvosképzésért

Ádám Valerián és társai a marosvásárhelyi magyar nyelvű orvosképzésért tüntettek Brüsszelben 2022. szeptember 27-én (Fotó: Arató László/Magyar Hang)

Tíz európai fővárosban tüntetnek erdélyi civilek azért, hogy legyen független, magyar nyelvű orvosképzés Marosvásárhelyen. Az első állomásuk Brüsszel volt, ahol az uniós negyed központjában, az Európai Bizottság és az Európai Tanács, illetve az Európai Parlament előtt is demonstráltak. Azt szeretnék elérni, hogy amíg a román törvények által is elismert követelésük nem teljesül, addig az Európai Unió – de legalábbis Magyarország – ne járuljon hozzá Románia schengeni övezethez történő csatlakozásához.

Ádám Valerián és két társa kedden nem sokkal tíz óra után, a szakadó esőben kezdték el kirakni a molinóikat, amelyekkel már hatszáz napot tüntettek szerte Romániában, de Magyarországon is láthatók voltak. Azt mondják, ők semmi törvénybe ütközőt nem akarnak elérni, csak azt szeretnék, amit már annyiszor megígértek nekik. – Amikor Románia valamit el szeretett volna érni, akkor mindig ígérteket kaptunk, így volt az az EU-hoz és a NATO-hoz való csatlakozás előtt, aztán ezekből semmi sem lett – mondta tudósítónknak dr. Ádám Valerián. – Többször előfordult, hogy a már meghozott kormányhatározatot, amelyben a magyarság jogot kapott volna az önálló orvosképzéshez, bírósági eljárásban megsemmisítették.

A teljes cikket a Magyar Hang szeptember 30-án megjelent, 2022/40. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!