Félezer település áll a kihalás szélén

Félezer település áll a kihalás szélén

Audi TT Coupé-k gyártása Győrben (Fotó: Wikipedia/Lemon3)

Bár az adatok azt mutatják, az elmúlt tíz évben látványosan emelkedett a munkában állók száma, a részletek súlyos, és nehezen orvosolható gondokat mutatnak. Az elérhető legfrissebb, azaz 2019-es adatokat elemezve a GKI Gazdaságkutató Zrt. friss tanulmánya arra mutat rá, hogy országosan ugyan a munkaképes korúak, azaz a 18–64 év közötti, 6,3 milliós korosztály 72 százaléka, 4,49 millió fő áll munkaviszonyban, a foglalkoztatottság eloszlása azonban területileg nagyon egyenetlen.

Feltűnően alacsony a munkában állók száma és aránya az ország délnyugati vidékén, illetve a keleti és a nyugati határ mentén. Ezeken a területeken a munkaképes lakosságnak kevesebb, mint 65 százaléka dolgozik. Az okok azonban egészen mások a nyugati határ mentén, mint a másik két országrészben. Az Ausztriával határos vidéken nagyon sokan nyugati szomszédunknál vállalnak munkát, tehát valójában dolgoznak, de nem itthon. Ezzel szemben az ország délnyugati és északkeleti vidékén a munkahelyek hiányával, az igen rossz infrastruktúrával magyarázható az alacsony foglalkoztatottság. Ezeket a számokat ugyan két tényező is torzítja kissé, azonban ezzel együtt sincs ok a derűlátásra.

Erről is olvashat a cikkben:
• Nem a főváros áll a lista élén
• A községek ötödében még a 60 százalékot sem éri el a foglalkoztatottak aránya

A teljes cikket a Magyar Hang október 29-én megjelent 2021/44. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!