Csalóka orrdugulás-elhárítás

Csalóka orrdugulás-elhárítás

Amerikában kapható, fenilefrin tartalmú gyógyszerek (Fotó: MUSC)

Az amerikai gyógyszerügyi hivatal (FDA) tanácsadó testülete állásfoglalása szerint a fenilefrin hatástalan. Ez egy orrdugulás elleni gyógyszerhatóanyag, amely szerte a világon (Magyarországon is) a vény nélkül kapható megfázás elleni gyógyszerek gyakori összetevője. Még nem egyértelmű, hogy mi lesz azokkal a gyógyszerekkel, amelyek fenilefrint tartalmaznak, de Amerikában arra számítanak, hogy ezeket mind ki kell vonni a forgalomból.

Mindenekelőtt egy fontos megjegyzés: a döntést megalapozó vizsgálatok szerint a szájon át szedett fenilefrin hatástalan az orrdugulás megszüntetésében. De a fenilefrin nem mérgező, nem kell tőle félni, csupán nem jobb, mint a placebo, vagyis nem segít az orrduguláson. A legtöbb Magyarországon kapható készítmény nemcsak fenilefrint, hanem általában paracetamolt is tartalmaz. A paracetamol működik, vagyis ezek a szerek részben hatásosak, rendeltetésszerű használat esetén alkalmazhatók, nem veszélyesek. Tehát pánikra semmi ok.

És akkor nézzük magát a hírt. Már régóta gyűltek a kutatási eredmények, amelyek egyre határozottabban megkérdőjelezték a fenilefrin orrdugulás elleni hatásosságát. A vizsgálatok eredményei mostanra lettek annyira egyértelműek és megkerülhetetlenek, hogy az FDA tanácsadó testületének is állást kellett foglalnia a kérdésben. A bizottság pedig a múlt héten úgy döntött, hogy a hatóanyag nem ható anyag, vagyis hatástalan, legalábbis az orrduguláson biztosan nem segít. Ez a döntés még nem jelenti a hatóanyag engedélyének visszavonását (effektív betiltását), mert azt az FDA egy másik testülete hivatott kimondani. Ők azonban az esetek nagy többségében követik a tanácsadó testület iránymutatását, ezért a legtöbb amerikai iparági szakértő arra számít, hogy az FDA be fog vonatni minden Amerikában forgalmazott, szájon át szedhető fenilefrin tartalmú gyógyszert.

• Milyen gyógyszerek bevonása kerülhet szóba?
• Mi a baj a hatóanyaggal?
• Milyen alternatívái vannak?

A teljes cikket a
Magyar Hang hetilap szeptember 22-én megjelent, 2023/38. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!