Katonák által is használt eszköz az MTVA-nál

Katonák által is használt eszköz az MTVA-nál

Az amerikai hadsereg által is használt katonai technológia a demonstráción (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Az amerikai hadsereg által is használt katonai technológia segítségével közvetíti élőben az ellenzéki tüntetéseket a közmédia úgy, hogy gyakorlatilag semmi sem kerül belőlük adásba. Jó kérdés, miért van erre szükség.

Április 6-án jóformán egész nap Nagykanizsáról élőzött a Kossuth rádió. Délelőtt a Thúry György Múzeumból, délután a répafesztiválról. Ilyenkor a közmédia látványos demonstrációt tart – úgynevezett flying bannerekkel pakolják tele a helyet, az Antenna Hungária közvetítőkocsija látványos helyen parkol az esemény területén, és minden műsorvezető alaposan fellogózott mappát, valamint nagy piros szivaccsal feltuningolt, szintén logós mikrofont tart a kezében, és a nyakában büszkén viseli az MTVA-s belépőjét.

Ugyanaznap délután Budapesten, a Kossuth téri Magyar Péter-féle tüntetés sajtópódiumán ugyanazon cég másik arcát láthatta (illetve nem láthatta) az érdeklődő. A sajtópódiumon civilbe öltözött három közmédiás várt egy logózatlan kamerával a kezdésre, tőlük néhány tucat méterre pedig további hárman rakták össze az amerikai hadsereg által is használt technikát. Egyikük sem viselt MTVA-s pólót, de még a műszaki eszközöket tartalmazó bőröndökön sem volt semmilyen arra utaló jelzés, hogy melyik médiumhoz tartozik. A sajtópódiumon a kamera előtt ott volt egy kék hátizsák – ez az úgynevezett LiveU, ami arra hivatott műszaki eszköz, hogy a kamera jelét élő adásként továbbítsa. Az eszköz nem működik megbízhatóan akkor, amikor egyszerre nagyon sok ember gyűlik össze kis helyen, és mindenki egyszerre akar telefonálni, fotót vagy videót küldeni.

• Mi ez a katonai technológia?
• Hol és hogyan használták?
• Mit válaszolt az MTVA, amikor erre rákérdeztünk?
• Mi köze mindennek Kínához?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap április 18-ig kapható 2024/15. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!