A krumpli még a földben feketére sült – Élet egy gyár közvetlen szomszédságában

A krumpli még a földben feketére sült – Élet egy gyár közvetlen szomszédságában

A Nyír-Lift épületének kürtője, a szomszédból. A kertben fő a borsó (Fotó: Magyar Hang/Tompos Ádám)

Tóth Erzsébet három évvel ezelőtt fordult Nyíregyháza jegyzőjéhez annak érdekében, hogy újra kiülhessen a háza udvarára, kinyithassa az ablakait, kiteríthesse a tiszta ruháit. Az asszony akkor már ötvenedik esztendeje lakott a szabolcsi megyeszékhely Kistelekiszőlő néven ismert településrészén, ám 2019-ben valami nagyon megváltozott a szomszédságában.

– Arra figyeltünk fel, hogy az édesanyám telke melletti üzemen nyílásokat vág két munkás. Kérdésünkre azt mondták, hogy a lézervágó hőjét ki kell vezetniük a csarnokból, különben rosszul lesznek odabent az emberek – idézi fel a kálvária kezdetét Tóth Erzsébet lánya, Karnóczi Erzsébet. Aggódni kezdtek, mivel az üzem fala mindössze másfél méterre húzódik a nyugdíjas asszony gyümölcsöskertjétől. És gyanakodni is: ugyanis a szóban forgó cég, a Nyír-Lift vezetője, Kováts Attila 2000-ben még azt mondta nekik, hogy csak raktározási tevékenységet fognak folytatni a szomszédságában.

És noha az önkormányzat zöldövezeti sáv megvalósítását írta elő a cég számára, ezt a Nyír-Lift nem valósította meg. Tóth Erzsébet otthona – és így a cég telephelye is – lakóövezetbe tartozott, 2003-ban a nyíregyházi önkormányzat mégis megadta az engedélyt arra, hogy ipari tevékenységet folytathasson a vállalkozás.

A cég lapunknak adott nyilatkozata szerint „minden épületükben az engedélynek megfelelő tevékenység folyik, a helyi előírásoknak megfelelően működik a jelen pillanatban is” a Debreceni úti telephelyük.

• Miért rettegnek Erzsébeték a nyártól?
• Mi köze a besárguló terasznak és a földben feketére sülő krumplinak az Országgyűlés felvonójához?
• Miért próbált a cég időt nyerni?

A teljes riportot a Magyar Hang május 13-án megjelent, 2022/20. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!