Saját édesapja rúgatta ki Gera Zoltánt a társulatából

Saját édesapja rúgatta ki Gera Zoltánt a társulatából

Gera Zoltán és Lászlóffy Kata színművészek 1961-ben (Fotó: Fortepan/Kotnyek Antal)

Mikor játszott Gera Zoltán sorsdöntő mérkőzést a németek ellen? A kérdés beugratós: melyik Geráról beszélünk? Minden bizonnyal az 1979-es születésű labdarúgótól is tudnánk hasonló meccset találni. De az épp száz éve, 1923. augusztus 19-én világra jött színésztől még inkább. (Az érintettek nem rokonok, de a futballista állítólag a Kossuth-díjas művész után kapta a nevét.) Sőt, konkrétan kettőt is említhetnénk, de a másodikban ő a franciák csapatát erősítette. Ami elsőre meglepően hangozhat, amíg nem tudjuk, hogy a Két félidő a pokolban, illetve a Menekülés a győzelembe cím filmekről van szó. Gera az egyetlen, aki mindkettőben szerepelt, ami nem kis teljesítmény.

Fábri Zoltán eredetije alapján készült John Huston 1981-es változata, melyben Gera olyanok mellett játszott, mint Sylvester Stallone, Michael Caine, Max von Sydow vagy Pelé. A filmben ráadásul a későbbi szövetségi kapitány, Egervári Sándor is kapott egy kisebb szerepet. Az egyik jelenetben konkrétan Pelét kellett felrúgnia. Ha tudjuk azt is, Egervári később mennyire fontosnak tartotta, hogy visszahívja a futballista Gerát a válogatottba, végképp eltévedünk a film és labdarúgás ez esetben vékonyka határán.

Maradjunk is csak a színművész Geránál, aki a filmekben mindig inkább a jelentősebb mellékszerepeket kapta. Fábri Zoltán klasszikusa esetében is jobban emlékszünk az olyan legendák játékára, mint Sinkovits Imre, Garas Dezső vagy Márkus László. Fantasztikus erővel bír a film, a német és magyar katonák közötti meccs magával ragadja azt a nézőt is, akit sosem kötött le igazán a labdarúgás. 

• Miért rúgatta ki Gera Zoltánt saját édesapja a Belvárosi Színházból?
• Mit szólt a színművész ahhoz, hogy összetévesztik a focistával?
• Hogyan szabadkozott a szerző, aki összekeverte őt egy nyilas pártszolgálatossal?