„Gyűlölök hazudni, mást mondani, mint ami van”

„Gyűlölök hazudni, mást mondani, mint ami van”

Kadlecsik Zoltán (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Harka egy 2800 lelkes község az Alpokalján. Kadlecsik Zoltán evangélikus lelkész a Facebookon bejelentette: elhagyja szolgálati helyét. A poszt nagy vihart kavart, a legtöbben értetlenül fogadták. Mivel az írást később eltávolította az oldaláról, csak a végét idézzük: „Sokat írhatnék még, de nem akarok. A Cethal, mint Jónást lenyelte, azt majd valahol kiköpi, de hiszem, hogy oda, ahova kerülnöm kell… Ég Áldjon Benneteket…”.

– Azt kell mondani, hogy a házasság előtti szex az bűn, miközben mindenki szeretkezik jobbra-balra, egyházon belül is. Nem az a baj, hogy ezt megteszik – mutat rá Kadlecsik Zoltán –, hanem az, hogy közben álszenten a szüzességet méltatják.

Ülnek sokan a templomban, közben azon morfondíroznak, mi lesz az ebéd, milyen drága kabátban van a szomszéd, jön-e eső délután. Kadlecsik Zoltán szerint akkor inkább nevezzük ezeket az összejöveteleket találkozónak. Az is baj, teszi hozzá, hogy nem lehet elmondani a gondolatainkat, mert embertársainkat nem érdeklik. Ez a lélek halála.

Miket mesélt még lapunknak a szolgálati helyét elhagyó evangélikus lelkész?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!