Hogyan hat Magyarországra a klímaváltozás?

Hogyan hat Magyarországra a klímaváltozás?

Napfürdő Budapesten 2015. nyarán (Fotó: REUTERS/Szabó Bernadett)

Az évszázad végére a trópusi területek egy részén emberi életre alkalmatlanná válhat a klíma az év bizonyos részében. Magyarországot ez nem fenyegeti, az éghajlatváltozás hatásai azonban bennünket sem hagynak érintetlenül. A várható forgatókönyvekről és az extrém időjáráshoz való alkalmazkodásról Gál Tamás városklimatológust, a Szegedi Tudományegyetem docensét kérdeztük.

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint a világ nagyvárosai közel felének egyáltalán nincs terve az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésére. A Carbon Disclosure Project nonprofit szervezet által készített vizsgálatban 800 város helyzetét mérték fel, és kiderült, számos helyen a koncepció mellett az anyagi forrás is hiányzik, így több százmillió ember otthona kerülhet veszélybe a következő évtizedekben. Miközben a megállíthatatlan urbanizáció következtében tízmilliós gigapoliszok nőnek ki a földből a szemünk láttára, az extrém időjárás, a vízhiány és az áradások egyre kiszolgáltatottabbá teszik a városlakókat.

A veszélyek Magyarországot sem kerülik el, de hogy mennyire érint érzékenyen bennünket a klímaváltozás, az a felkészültségünkön is múlik. Immár nem elegendő az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése, fontos, hogy megtanuljunk alkalmazkodni a helyzethez. 

• Magyarországon hogyan mutatkozhat meg a klímaváltozás?
• Globális vagy lokális intézkedésekre van szükség?
• Miként lehet védekezni?

A teljes cikket a Magyar Hang június 11-én megjelent 2021/24. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!