Hogyan lesz valaki tömeggyilkos?

Hogyan lesz valaki tömeggyilkos?

A gyanúsítottat kísérik rendőrök a belgrádi Vladislav Ribnikar általános iskolánál, miután egy hetedikes tanuló lövöldözött az intézményben 2023. május 3-án (Fotó: MTI/AP)

Sokkal több gyerek fantáziál ilyen agresszív tettekről, mint ahány aztán megvalósítja – erről is beszélt lapunknak a szakember a napokban lezajlott belgrádi lövöldözés után. Mint arról beszámoltunk, egy 14 éves fiatal kezdett lövöldözni egy általános iskolában, az ámokfutásban nyolc diák és egy biztonsági őr meghalt, egy tanárnő és további hat gyerek megsebesült és kórházba került. Kulcsár Gabriella pszichológust, a Pécsi Tudományegyetem Kriminológiai és Büntetés-végrehajtási Jogi Tanszékének adjunktusát, az Iskolai ámokfutások című könyv szerzőjét kérdeztük a történtekről.

– Nekünk, hétköznapi embereknek a döbbeneten túl ezekre az esetekre nem nagyon vannak szavaink. Már kérdezni is nehéz az ilyesféle dolgokról.
– Igen, ez kutatóként is így van. Arra jutottam a sok-sok kutatás alatt, hogy egyrészt nem lehet általánosítani, másrészt mivel egy sor tényezőt nem ismerünk, ezért teljes kép szinte egyik esetről sem tárható fel. Amit inkább lehet tenni, hogyha nem az okokat nézzük, hanem a rizikófaktorokat, a jövőbe tekintve, hogy mik azok, amik aggodalomra adhatnak okot. Ami az iskolai lövöldözésnél rizikótényezőként nekem rögtön föltűnt – ez egyébként nagyon sok más esetnél is megjelent –, hogy a diáknak volt lehetősége fegyverhez jutni. Ez az egyik legfontosabb dolog, amit ki kell emelni, ugyanis sokkal több gyerek fantáziál ilyen agresszív tettekről, mint ahány aztán megvalósítja. A megvalósítást pedig nagyon sokszor az akadályozza, hogy egyszerűen nincs könnyen elérhető fegyver a közelükben. Nem véletlen, hogy az Egyesült Államokban van extrémen sok ámokfutás, ahol könnyű fegyverhez jutni.

Sokkal több gyerek fantáziál ilyen agresszív tettekről, mint ahány aztán megvalósítja – erről is beszélt lapunknak a szakember a napokban lezajlott belgrádi lövöldözés után. Kulcsár Gabriella pszichológus, az Iskolai ámokfutások című könyv szerzője szerint éppen ezért az egyik legfontosabb, hogy van-e lehetősége fegyverhez jutni.

Mint arról beszámoltunk, egy 14 éves fiatal kezdett lövöldözni egy általános iskolában, az ámokfutásban nyolc diák és egy biztonsági őr meghalt, egy tanárnő és további hat gyerek megsebesült és kórházba került.

Kulcsár Gabriella kitért arra is, nagyon sok elkövetőnél van egy olyan szakasz, amikor – ez akár majdnem az utolsó pillanatig tarthat – még ambivalensek a tettükkel kapcsolatban, és hiába fantáziálnak róla, még mindig van bennük egy bizonytalanság, hogy elkövessék, ne kövessék el. Ilyenkor jön az úgynevezett leaking, amikor valamit csinálnak, amivel tulajdonképpen elárulják a tervüket. Az viszont már kérdéses, hogy a környezet ezt mennyire ismeri fel.

• Mennyiben volt meglepő, hogy egy jó tanuló volt a lövöldöző?
• Hogyan „árulják el” magukat előre az elkövetők?
• Melyek a legveszélyeztetettebb életszakaszok?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!