Gyengül a fideszes belső összetartás

Gyengül a fideszes belső összetartás

Novák Katalin és Lázár János a Pesti Vigadóban 2023 decemberében (Fotó: Lázár János Facebook-oldala)

Súlyos csapás érte a Fidesz–KDNP-szövetséget Novák Katalin és Varga Judit lemondásával. A kegyelmi botrány kirobbanásáig a miniszterelnöknek komoly terve volt velük, ami most mehet a keserű levesbe. A belső bizalom szintje is csökkenhet.

Orbán Viktor kormányfő pár éve a tusványosi beszédét követően az egyik kérdésre adott válaszként előadta, hogy a Fidesz hatalomban tartását 2060–70-ig képzeli el, és már most látja azokat a fiatalabb, középkorú politikusokat, akik őutána is folytatni tudják a nemzeti alapú kormányzást. Neveket ugyan nem mondott, de a két bukott politikus nagyon is benne lehetett a fejében: Novák még ötvenéves sem volt bukása idején, lett volna még bőven jövő előtte a politikában. Ha ő sikeresen végigvitt volna két elnöki ciklust, akkor tovább tudta volna vinni az orbáni politikát vagy elhelyezkedhetett volna komolyabb tisztségviselőként valamelyik nemzetközi szervezetben, persze a magyar állam érdekében. Nyelvtudása megvolt hozzá, külföldi kapcsolatrendszere építését a köztársasági elnöki pozíciója nagyban segítette. A váratlanul kitört botrány mindezt a perspektívát megsemmisítette, nem véletlen, hogy szemmel láthatóan megrendülten jelentette be a lemondását (bizony, van valami, amit még a halálig járó elnöki járadék sem pótol). Varga Judit nem emelkedett olyan magasra, mint Novák, de ő is reménybeli politikusnak számított, nyelvtudása, gyarapodó tapasztalata őt is predesztinálta volna valamilyen komolyabb nemzetközi szerepvállalásra, nem véletlenül gondolkodtak benne európai parlamenti listavezetőként. Ő is nagyot bukott, a politikai karrierjének vége, ám a kormányfő megengedőbben beszélt róla az országértékelőben, ami előrevetíti, hogy idővel, évek múlva – feltéve, ha a lojalitása megmarad, és a kegyelmi ügy emléke addigra már jócskán megkopik – akár még vissza is térhet a politikába. Ám addig túl kellene valahogy lenni a botrányon, és még választásokat is kellene – méghozzá az elvárt meggyőző fölénnyel – nyerni.

Erről szól még a cikk:
• A gond mélyebb pár ember bukásánál, valami eltörött.
• Ha ilyen gyorsan lemondattak két vezető politikust, mire számíthatnak a mezei képviselők?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a
Magyar Hang hetilap február 29-ig kapható 2024/8. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!