Idén is tarolt a madárinfluenza

Idén is tarolt a madárinfluenza

Libatenyésztó farm (Forrás: Youtube)

A madárinfluenza soha nem végzett akkora pusztítást Magyarországon, mint a 2021 ősze óta tartó járványidőszakban. Az azóta eltelt bő félévben már több mint 6 millió állatot kellett leölni a fertőzés megjelenése miatt. Ez egymillióval több, mint amennyit a 2020-as, eddigi leghosszabb idejű járványhullámban elpusztítottak. Egyebek mellett ez derül ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adataiból, amelyet lapunk érdeklődésére közöltek.

A részletes információkról a víziszárnyaságazatot sújtó válság és a jelentős belső problémákról tanúskodó viták felszínre kerülése után érdeklődtünk a hatóságnál. Mint arról beszámoltunk, a Baromfi Termék Tanácson (BTT) belül működő két szervezet, a Magyar Lúdszövetségben és a Magyar Kacsaszövetségben kialakult feszültségek miatt május elején Kiskunfélegyházán vitatott legitimitású gyűlést tartottak a gazdák. Mindkét szövetségben egyaránt elnöké választották a leginkább délkelet-magyarországi termelők által támogatott, korábban a politikai botrányairól elhíresült Szabó Bálint jogászt. Ő az a férfi, aki korábban Szeged független önkormányzati képviselőjeként tavaly februárban sajtótájékoztatót hívott össze, ám ott már nem jelent meg, eltűntként keresték. A férfi később azt állította, hogy elrabolták, de a rendőrség ebben az ügyben megszüntette a nyomozást.

A feszültségek okai többrétegűek, amelyek eltérő intenzitással, de egymással párhuzamosan sújtották-sújtják az ágazatot.

• Miért lehetett most ilyen erős a járvány?
• Mi a víziszárnyas-ágazat legnagyobb problémája?
• Milyen feszültségek vannak az ágazati szervezetek között?

A teljes cikket a Magyar Hang július 1-jén megjelent, 2022/27. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!