Így lett egy magyar Hollywood rókája

Így lett egy magyar Hollywood rókája

William Fox (Forrás: Wikipedia)

Adott egy szegény sorsú, bevándorló családból származó fiú, akinek nem volt más vágya, csak hogy sikeres üzletemberként meg tudjon állni a saját lábán. Cukorkaárusból mozimágnás lett, sikereit azonban a Wall Street farkasai elirigyelték, a bukás pedig teljesen tönkretette az egykor megkerülhetetlen üzletember életét.

Filmbe illő történet is lehetne William Fox élete, aki nélkül nem létezne Hollywood, a film mogul azonban magányosan és elfeledve halt meg, mostanra pedig már a nevét sem őrzik az általa alapított filmstúdiók. Miután a Walt Disney Company 2019-ben felvásárolta a 21st Century Fox érdekeltségeit, úgy határoztak, a 20th Century Fox filmstúdió átnevezik 20th Century Studiosra, míg a Fox Searchlight Pictures Search light Pictures ként működik tovább. Pedig William Fox nélkül nem létezne a hollywoodi álomgyár, nem beszélve arról, hogy ezt is, mint oly sok mást, egy magyarnak köszönheti a világ. 

Fried Vilmos, aki édesanyja, Fuchs Hanna után vette fel a William Fox nevet, 1879-ben született egy kis Tokaj-borvidéki faluban, Tolcsván. Kilenc hónapos volt, amikor szülei maguk mögött hagyták a borsodi falut, hogy az Újvilágban próbáljanak szerencsét. Vilmosnak 12 fiatalabb testvére született, de közülük csak hat maradt életben. Hogy segítsen eltartani a családot, a fiú nyolcévesen munkába állt, kereskedett kályhafestékkel, a Central Parkban árult cukorkát, esernyőt a Broadway színházi közönségének, majd ruhaipari inasként kereste kenyerét. Az iskolánál sokkal jobban érdekelte az üzlet, de még inkább rajongott a nickelodeonokért és a moziért.

• Hogyan lett dollármilliomos a borsodi fiúból?
• És miként bukott el mindent?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!