Ismét éles a sümegprágai bányaügy

Ismét éles a sümegprágai bányaügy

A sümegprágai bányaterület (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Ismét a környezetvédelmi hatóság kezében van a Sümegprága feletti hegynyereg sorsa. Az osztrák bányászcég ugyanis sikerrel támadta meg a Veszprém Megyei Kormányhivatal határozatát, amely csak korlátozásokkal tette lehetővé a nyereg alatti bazalt kitermelését – tudta meg lapunk. A bíróság döntése értelmében új környezetvédelmi eljárást kell lefolytatnia a kormányhivatal környezetvédelmi hatóságának, ez pedig újabb összefeszülést jelent a nyitást ellenző lakosság és a bányavállalat között.

A közel 600 lakosú Sümegprága lakói azért nem szeretnék a bánya megnyitását, mert az a község feletti hegyoldalban működne. Mint arról korábbi riportunkban beszámoltunk, a falubeli öregek máig ismerik a mondást, miszerint „vége lesz a világnak, ha átlátunk Zsidre”. A bányanyitás ugyanis a bazaltot rejtő hegygerinc eltűnését is jelentené. A tiltakozók féltik az erdőket, az élővilágot, a Sarvaly-forrást, a szőlőskerteket. A bányaterület Natura 2000-es besorolású, védett fajoknak otthont adó területeket is érint. Attól tartanak, hogy állandóvá válik a faluban a por- és a zajterhelés, a bányaterület széle ugyanis 700–800 méterre van a lakott területtől. Másrészt a szomszédos településeken működő bányák morajlását is hallani, ha arról fúj a szél. A helyiekben egyébként él még a korábbi bányászat emléke – annak nyomai, megmaradt szerkezetei máig megtalálhatók a területen. Akkor csillével, majd vasúton szállították a kitermelt követ, és nem közúton, mint ahogy most tervezik.

• Hogyan lehetséges, hogy miközben már kétszer kapott környezetvédelmi engedélyt az osztrák vállalat, mégsem tudta megnyitni a bányát?
• Mennyi bazaltot rejt a hegynyereg?
• Miben bízhatnak a sümegprágaiak? Mit mond a település polgármestere?
• Mikorra hoz döntést a Veszprém Megyei Kormányhivatal környezetvédelmi hatósága az új eljárásban?

A teljes cikket a Magyar Hang szeptember 9-én megjelent, 2022/37. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!