Kemény István: Itthon inkább tiltólista van, nyugatabbra inkább kiközösítés

Kemény István: Itthon inkább tiltólista van, nyugatabbra inkább kiközösítés

Kemény István költő Budapesten 2021. május 31-én (Fotó: MTI/Czimbal Gyula)

Február elején többek között Kemény István költő kapott Baumgarten-emlékdíjat. A 62 éves szerzővel erről és költészetről, valamint Putyin háborújáról is beszélgettünk.

A kilencvenes évek szabadabb volt, mert akkoriban (némi túlzással) azt írt és jelentetett meg az ember, amit akart – mondja Kemény István, amikor arról kérdezzük, mennyire vannak nehéz helyzetben a mostani pályakezdők. A friss Baumgarten-emlékdíjas alkotó szerint ezért is lehet nehezebb a ma indulóknak. Úgy látja, a mostaniaknak egy olyan kulturális közegben kell szocializálódniuk, amelyik egyre inkább az igazodást jutalmazza, és ellenőrzi is folyamatosan. – Ideológiai vagy politikai okokból kiközösítés vagy tiltólista járhat akár egyetlen meggondolatlan szóhasználatért, még akár egy versben is. Itthon inkább tiltólista, nyugatabbra inkább kiközösítés. A ma induló költőknek, íróknak ajánlatos elsajátítaniuk az öncenzúrát, a kételyek elfojtását, sőt, a fanatizmust, az eszmei azonosulást, a tiszta szívű önfeladást. Plusz a bürokráciát – teszi hozzá Kemény István.

A szerző beszél arról is, hogy van egy szerencsés tulajdonsága, amelytől viszont megőrül az életben: a lassúsága. – Mire rendesen felháborodnék valamin, és aztán meggyőzném magam, hogy személyes felelősségem van ebben a dologban, addigra már a tizedik botrány tört ki, és a gyors értelmiségiek már azon háborodnak fel. De mondhatunk embereket is, mert nemcsak az értelmiségiek szoktak felháborodni, hanem mások is. Én nem programszerűen őrzöm a hidegvéremet, az biztos – mondja az író-költő.

• Mikor jelent dilemmát átvenni ma egy ösztöndíjat, elismerést? Jelent-e bármikor is?
• Fontosnak tartja, hogy mentorszerepet töltsön be?
• Mit gondol a szomszédunkban zajló háborúról?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap április 14-én megjelent, 2023/15. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!