Küszöbön Rafah ostroma

Küszöbön Rafah ostroma

Izraeli légicsapásban megsemmisült házuk romjait nézik palesztinok a Gázai övezet déli részében levő Rafah menekülttáborban 2024. március 25-én (Fotó: MTI/EPA/Haiszam Imad)

Nem vétózta meg hétfőn az Egyesült Államok az ENSZ Biztonsági Tanácsában azt a határozatot, amely azonnali tűzszünetre szólította fel Izraelt és a Hamászt. Ez minden eddiginél egyértelműbb jelzés Izraelnek, hogy az amerikai vezetés ellenzi a gázai háború folytatását. A határozat – amely nem csupán tűzszünetre szólít fel, hanem a palesztin szervezet fogságában lévő túszok azonnali, feltétel nélküli szabadon engedésére is – elfogadása már csak azért is mérföldkőnek tekinthető, mert korábban éppen Washington vétóján bukott meg a tűzszüneti felszólítás. Ezt követően Oroszország és Kína vétója miatt sem sikerült egy tartalmilag hasonló határozatot elfogadni a testületben. Ennek ellenére azonban igen kétséges, hogy akár Izrael, akár a Hamász engedelmeskedni fog-e a határozatnak, vagy inkább megmakacsolják magukat. Erre utal, hogy az amerikai vétó elmaradása után lemondta washingtoni útját az izraeli delegáció, mert Benjámín Netanjáhú miniszterelnök szerint visszavonulás történt az amerikaiak részéről, ami a túszok kiszabadulását sem segíti. Így a jelek szerint Izrael aligha lesz tekintettel az amerikaiak álláspontjára, és hamarosan a hadsereg megindíthatja a Rafah elleni offenzívát.

Hogy Netanjáhú nem tágít a céljától, már múlt héten is lehetett tudni, amikor az izraeli kormányfő kijelentette, Joe Biden amerikai elnök aggályai ellenére továbbra is eltökélt szándéka a szárazföldi invázió végrehajtása a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városában. Netanjáhú emellett világossá tette az amerikai elnöknek, hogy be akarják fejezni az utolsó Hamász-zászlóaljak felszámolását is a településen, erre pedig nincs más megoldás, mint a szárazföldi támadás.

• Hogyan néz ki Rafah az ostrom előtt?
• Van még esély a tűzszünetre?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap április 4-ig kapható 2024/13. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!