Jövőre éri el a mélypontot az építőipar, tízezreket bocsáthatnak el

Jövőre éri el a mélypontot az építőipar, tízezreket bocsáthatnak el

Fotó: Unsplash

 

A gazdaságot túlfűtő állami beruházások tavaly nyáron kezdődött, több lépcsőben történt visszavágása nem múlt el nyomtalanul a magyar gazdaságban. Ennek oka egyértelműen az uniós támogatások befagyasztása, következménye pedig, hogy az elmúlt három negyedévben egyaránt recesszióba süllyedt a magyar gazdaság. Mindez arra utal, hogy az elhibázott gazdaságpolitika miatt külső források nélkül nem nagyon tud növekedni a magyar bruttó hazai termék (GDP).

A KSH legutóbbi, márciusi adatai azt mutatják, a gazdasági ágazatok közül talán az építőipar szenvedte meg leginkább a forrásszűkét, hiszen az év harmadik hónapjában csaknem 10 százalékkal esett vissza az ágazat termelése. De a jelentősen megnövekedett energiaárak, az Európa-bajnok infláció miatt jelentősen csökkent a lakossági fogyasztás is, azon belül a kiskereskedelmi forgalom márciusi 13,1 százalékos csökkenése nem sok jót sejtet az idei év várható növekedéséről. Az elemzők többsége legjobb esetben is stagnálás közeli állapotot vár az év egészében.

 

• Hányan veszíthetik el munkájukat az építőiparban?
• Milyen gondokra lehet számítan a két év múlva várható fellendüléskor?
• Miért zuhan az állami és lakossági megrendelések száma egyszerre?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap június 9-én megjelent, 2023/23. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!