Keresztényként példát mutatni

Keresztényként példát mutatni

Csókay András és Szalma Botond (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Csókay András idegsebész, a Honvédkórház főorvosa és Szalma Botond, egykori budapesti KNDP-elnök, a közéletben továbbra is aktív hajózási szakember vitája demokráciáról, a Fidesz kereszténységéről, zöld legyeiről és farizeusairól, az ellenzék esélyeiről, politikai erkölcsről, az egyház kiszolgáltatottságáról és a járványhelyzet kezeléséről.

Van amikor naponta tucatnyinál is több embert veszítünk el. A helyzet csak annyiban más, mint Bergamóban, hogy az orvosok és ápolók nincsenek úgy veszélyben, kivéve azokat a megtévesztett egészségügyi dolgozókat, akik nem voltak hajlandók elfogadni az oltást – mondta lapunknak adott interjújában Csókay András, aki szerint az egyetlen esélyünk a koronavírus ellen, ha nő az átoltottság. Az agysebész szerint óhatatlanul előfordul a túlbiztosítás, akár még a kapkodás is és születhetnek hibás döntések. Lehet kritizálni, de a kritikákban leghangosabb ellenzéki erőkből nem nézem ki, hogy jobban csinálnák.

– Azt látom, hogy ez a kormány most a gőz jelentős részét nem a gépekbe vezette, hanem a kürtökbe. Miközben nem kürtölni kéne, hanem haladni. A viharos vizek elől dudálással nem lehet elmenekülni – fejtette ki minderre reagálva Szalma Botond. A logisztikai szakember úgy látja, kapkodás, pánikolás, szervezetlenség van, ami abból fakad, hogy nem szakemberek, hanem olyan karrierpolitikusok hoznak döntéseket, akik a politika világán kívül egyetlen percet sem dolgoztak.

Csókay András és Szalma Botond között élénk vita alakult ki a kereszténydemokrácia helyzetét illetően is. – Sajnos van egy slepp, amelynek a kereszténység semmit nem jelent, a hatalmon és a pénzen kívül más nem motiválja őket. (...) A kérdés, hogy ez a slepp mekkora befolyással bír. A jelenség nagyon aggályos, a Fidesznek fel kell ismernie, hogy a soraiban is található farizeusok erkölcsileg rendkívül kártékonyak, sok jobboldali miattuk pártol el – fogalmazott az orvos, aki szerint a keresztény pártok képesek megújulni, mert van nemzetvíziójuk és Istenhitük. Szalma Botond minderre úgy reagált, Orbán és a slepp kapcsolata a NER lényegét mutatja meg.

  • Az egyik serpenyőben a sikeres vakcinapolitika, a másikban a rekordszintű halálozási számok. Hogy áll a mérleg?
  • Ki rombolja a közbizalmat?
  • Mi jut eszükbe a kereszténydemokráciával azonosított „Isten, haza, család” politikai üzenetről?

A válaszokat és a páros interjút a Magyar Hang április 1-jén megjelent 2021/14. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!