Kicselezték Orbán Viktort

Kicselezték Orbán Viktort

Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek kétnapos tanácskozására érkezik Brüsszelben 2023. június 29-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Most már látszik: kormányfői pályafutásának egyik nagy tévedését követte el Orbán Viktor, amikor pár éve könnyelműen bízott a 2021–27 közötti uniós költségvetési ciklus és a helyreállítási alap (RRF) forrásainak Magyarországra érkezésében. 2021. április 23-án a Kossuth rádióban a miniszterelnök így beszélt a helyreállítási tervről szóló tárgyalása előtt: „Ami a mai brüsszeli megbeszéléseket illeti, nem akarok én ott tárgyalni igazából semmiről, mert lényegében a pénzügyi kérdések rendezettnek tekinthetők. Van három-négy ügy, ami nyitva van, ezeket majd a szakértők lezárják”.

Az elbizakodottságot megbosszulta az élet: a 2022 májusa óta működő ötödik Orbán-kormány eddigi tevékenysége rosszul alakult, és ebben a hiányzó uniós források is szerepet játszottak. Az Európai Bizottsággal való meg nem állapodás csökkentette a külföldi hitelezők bizalmát, a forint árfolyama időnként ijesztően esett, ami jelentősen megdrágította az importot, hozzájárulva az infláció növekedéséhez. Maga Orbán ismerte el nemrég az Országgyűlésben, hogy az uniós pénzek megléte esetén lényegesen kisebb lenne a költségvetési hiány, amely – a Pénzügyminisztérium keddi bejelentése szerint – nagyobb lesz a tervezettnél, vagyis a kormány, rossz üzenetet küldve a hitelezőknek és a befektetőknek, nem volt képes tartani a deficitet. A NER politikai-gazdasági elitjeiben is növekvő idegesség, feszültség volt tapasztalható a mostani kormányzati ciklusban számos beruházás felfüggesztése, a követendő gazdaságpolitika mikéntje miatt. Bár a Fidesz népszerűsége még magas, de több közvélemény-kutatás szerint érdemben csökkent, ami nyugtalanító fejlemény a kormányoldal számára az uniós és az önkormányzati választások előtt (ezt kell ellensúlyozni a következő hetekben a szuverenitási retorikával).

• Orbán elszámolta magát.
• Az Európai Bizottság jogilag kőkeményen bebiztosította magát.

A teljes cikket a
Magyar Hang hetilap október 6-án megjelent, 2023/40. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!