Medián: a többség kormányváltást akar, feljöttek az új pártok

Medián: a többség kormányváltást akar, feljöttek az új pártok

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke győzelmi beszédet mond a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén, a Bálnában az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án. Mögötte Máger Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Fidesz alelnöke, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Kubatov Gábor pártigazgató, Gál Kinga európai parlamenti képviselő (b-j). (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Fotó: Fischer Zoltán

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ellenzéki párthoz csak a felnőtt lakosság 36 százaléka kötődik, de 52 százalék akar kormányváltást, míg a Fidesz 30 százalékos támogatottsággal áll – derül ki a Medián friss felméréséből, amelyet a Hvg360 ismertetett. A kutatás másik érdekessége, hogy az új pártok meglepően erősek.

A szavazókorú népesség körében a 30 százalékos Fidesz után a DK és a Mi Hazánk is 7-7 százalékon áll, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 6-on, a Momentum és  jobbik 4-4-en, a Nép Pártján 3-on, a Mindenki Magyarországa 2-n, az MSZP, a Második Reformkor, az LMP és a Párbeszéd 1-1-en, 34 százalék pedig nem tudja vagy nem válaszol. Ha a választani tudó „biztos” szavazókat nézzük, akkor a Fidesz 46 százalékos eredménnyel vezet, őket a 12 százalékos DK, a 10 százalékos Mi Hazánk, a 7 százalékos kutyapárt, majd a Momentum (6 százalék), a Jobbik és A Nép Pártján (5-5 százalék), a Mindenki Magyarországa (3 százalék), az MSZP és a Második Reformkor (2-2 százalék), végül pedig az egyaránt 1 százalékos LMP és Párbeszéd koveti.

A kutatás megállapította, hogy a kisebb települések lakóinak 43 százaléka ragaszkodna az Orbán-kormányhoz, a városokban ez már csak 41 százalék, a megyei jogú városokban 39, Budapesten pedig mindössze 23. A Medián mérésében csak két olyan demográfiai csoport van, amelyben a többség kitartana a jelenlegi kormány mellett: a legalacsonyabb jövedelműek és a legkevésbé iskolázottak. Pont azok, akiknek a mobilizálását az önkormányzati és az európai parlamenti választás összevonása célozza.

Az, hogy a legtöbb párt szavazótábora zsugorodott, értelemszerűen azzal jár együtt, hogy számottevően nőtt a választani nem tudó vagy nem akaró polgárok aránya. A 34 százaléknyi „párt nélküli” ebben a parlamenti ciklusban egyértelmű rekord. A „bizonytalanoknak” viszont csak a 19 százaléka mondta, hogy a következő választás után továbbra is az Orbán-kormányt látná szívesen, míg abszolút többségük, 59 százalékuk kormányváltást szeretne. A jelenlegi közhangulat paradoxona éppen az, hogy (a 40 évesnél idősebbek, a legfeljebb nyolc osztályt végzettek és a legalacsonyabb jövedelműek kivételével) minden társadalmi csoportban a kormányváltást óhajtók vannak többségben, a széttagolt és erőtlen ellenzék mégsem képes a válsághelyzetet politikai tőkévé konvertálni – állapította meg a Medián.