„Falaz” a tankerület a tanítványát naplóval ütő fideszes polgármesterjelöltnek

„Falaz” a tankerület a tanítványát naplóval ütő fideszes polgármesterjelöltnek

Tüke László és Kövér László (Forrás: Tüke László/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tüke László korábban maga ismerte el, hogy egy iskolai konfliktus során naplóval ütötte meg tanítványát. Azóta nemcsak igazgatóhelyettes és helyi képviselő, de a Fidesz pusztaszabolcsi polgármesterjelöltje is, a minap – zárt ajtók mögött – mellette kampányolt Deutsch Tamás, Tessely Zoltán pedig abban bízik, hogy jelöltjük városvezetőként majd nem ver gyereket.

Közérdekű adatigényléssel fordultunk a Dunaújvárosi Tankerületi Központhoz, hogy részleteiben is megismerjük azt a gyermekbántalmazás gyanújával indított eljárást, amelyet a pusztaszabolcsi József Attila Általános Iskola egyik tanára – és a Fidesz-KDNP akkori alpolgármestere, jelenlegi polgármesterjelöltje –, Tüke László ellen folytattak le még 2018-ban. Tüke bár az azonnali iskolai vizsgálat során beismerte, hogy egy diákok közötti konfliktus rendezésekor naplóval ütötte meg egyik tanítványát, megrongálta az iskolarádiót és padon állva üvöltözött, mégis megúszta egy tankerületi figyelmeztetéssel. Majd tanári karrierje elkezdett felfelé ívelni, azóta az oktatási intézmény igazgatóhelyettese. És nem mellesleg 2019 óta önkormányzati képviselő. Tehát közszereplő.

Az eset azt követően került elő ismét, hogy áprilisban kiderült, Tükét indítja pusztaszabolcsi polgármesterjelöltnek a Fidesz. A bántalmazási ügyről elsőként a 444.hu írt még 2019-ben az iskolai vizsgálat hozzájuk kiszivárgó jegyzőkönyve alapján. A sértett gyermek szüleinek bejelentésére indult vizsgálat megállapította, hogy a nagyszünetben két ötödikes, egy fiú és egy lány között konfliktus alakult ki. Erről értesítették az osztályfőnök Tüke Lászlót, aki berontott a kémiaterembe, egy padot tolt a terem ajtaja elé, felugrott rá, kirántotta konnektorostul az iskolarádió hangszóróját, majd ordibálni kezdett a gyerekekkel, és fejbe vágta az egyiküket a naplóval. Ezt később Tüke is elismerte az általa is aláírt jegyzőkönyvben. „Valóban kiabáltam a gyerekekkel és valóban fejbe vágtam a naplóval. Nem lehet ilyet tenni, de ez nem volt egy akkora ütés” – vallotta akkor a szituációról az osztályfőnök, aki akkoriban Pusztaszabolcs alpolgármesteri tisztségét is betöltötte.

A szülők ugyan később visszavonták a bejelentésüket, a tankerület vezetője mégis lefolytatta a vizsgálatot, amelynek során végül – Tüke korábbi beismerése ellenére – arra a megállapításra jutottak, hogy , „a bántalmazás ténye nem bizonyítható kétséget kizáróan”. Írásbeli figyelmeztetést ugyanakkor adott a tankerület vezetője, amiben leírták, hogy a tanár „a gyerekek között kialakult nézeteltérés során nem úgy viselkedett, ahogyan az egy pedagógustól ilyen helyzetben általában elvárható”. És figyelmeztették Tükét, hogy a jövőben „tartózkodjon az ehhez hasonló reakcióktól és a pedagógus munkakörben elvárható türelemmel és szakértelemmel kezelje az esetleges iskolai konfliktushelyzeteket.” A tanár akkor a 444-nek azt mondta, hogy szerinte nem történt bántalmazás. Arra a kérdésre, hogy akkor miért írta alá a jegyzőkönyvet, amiben saját szavaival elismeri a gyerek megütését, azt válaszolta, hogy az nem a realitásokat tartalmazza.

Vagy még, vagy már, de nem közérdekű

Hogy a tankerületnél milyen szempontokat vettek figyelembe a fenti történet alapján komoly konfliktus- és indulatkezelési nehézségekkel küzdő pedagógus-politikus ügyének elbírálásakor, nem tudhatjuk meg, közérdekű adatigénylésünkre ugyanis az a válasz érkezett, hogy nem adják ki a vizsgálat dokumentumait, még úgy se, ahogy kértük, anonimizálva. Kalamán Ferencné tankerületi igazgató válaszlevelében az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szoló törvény 27. paragrafusára hivatkozott, amely szerint „az adat megismeréséhez és a megismerhetőség kizárásához fűződő közérdek súlyának mérlegelésével az azt kezelő szerv vezetője jogosult dönteni”. Ebből tehát arra lehet következtetni, hogy a tankerületi vezető olyan súlyúnak ítélte meg a tankerület egyik igazgatóhelyettesének, a Fidesz-KDNP képviselőjének és polgármesterjelöltjének korábbi, gyermekbántalmazással fűszerezett ügyét, amely – még vagy már – nem közérdekű.

A tankerületi vezető a törvény ugyanezen passzusának azt a részét is idézte, amely szerint „az adatigénylés akkor utasítható el, ha az egy jövőbeni döntés megalapozását is szolgálja vagy az adat megismerése a közfeladatot ellátó szerv törvényes működési rendjét vagy feladat- és hatáskörének illetéktelen külső befolyástól mentes ellátását, így különösen a keletkeztető álláspontjának a döntések előkészítése során történő szabad kifejezését veszélyeztetné.” „Fentiek alapján a Dunaújvárosi Tankerületi Központ vezetőjeként, mérlegelési jogkörömben, az eset összes körülményének figyelembevételével, figyelemmel a kért adatok személyes jellegére, továbbá a magánszféra aránytalan sérelmének kockázatára is, döntést hoztam arról, hogy az igényelt adatok tekintetében a nyilvánosság korlátozása indokolt, ezért az adatigénylést elutasítom” – írta válaszában Kalamán Ferencné.

Bár a tankerületi központ talált okot arra, hogy az adatszolgáltatást megtagadja, néhány belső dokumentum mégis kiszivárgott lapunkhoz. Az egyik szerint a dunaújvárosi intézmény akkori – azóta nyugdíjazott – vezetője a következőről tájékoztatta az ügy részletes kivizsgálásában résztvevő egyik illetékest: „a megküldött jegyzőkönyvből megállapítottam, hogy Tüke László pedagógus nem a tőle elvárható módon oldotta meg az osztályában kialakult konfliktushelyzetet. Azzal, hogy a gyermeket naplóval fejbe vágta, munkaköréből adódó kötelességét oly mértékben szegte meg, mely a felmentését is megalapozhatja”. Mint utóbb kiderült, ez tehát a tankerületi vizsgálat után már fel sem merült. Az általunk megismert dokumentumok tanúsága szerint a Dunaújvárosi Tankerületi Központ a vizsgálat során meghallgatta a panaszos szülőket és a tanárt is.

„Polgármesterként biztosan nem fog gyerekeket bántalmazni”

Ahogy arról helyszíni riportunkban mi is beszámoltunk, a múlt héten Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-listavezetője kampányolt Pusztaszabolcson, ahol szigorúan zárt ajtók mögött osztotta meg gondolatait a katolikus plébánia közösségi házában egybegyűlteknek, mások mellett Tüke László, Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és Tessely Zoltán, a térség országgyűlési képviselője társaságában. Deutsch első körben a megye polgármesterjelöltjeinek tartott fejtágítót az európai parlamenti választás tétjéről, majd következett a lakossági fórum, amelyen zömmel a környező településekről buszoztatott nyugdíjasok vettek részt. Az eseményről a sajtót kizárták, Deutsch a hátsó kapun érkezett és távozott, de Molnárt és Tükét sem lehetett kérdezni még az utcán sem, mert a zárt udvarban ültek autóba, majd távoztak. Egyedül Tessely Zoltánt sikerült megszólaltatnia a 444-nek, aki Tükével kapcsolatban azt monda: „Polgármesterként biztosan nem fog gyerekeket bántalmazni”.

Tüke Lászlót többször is kerestük, hogy megtudjuk az ő verzióját, de eddig nem jártunk sikerrel.