Veszprémi választás: néha meglepetés, többnyire papírforma

Veszprémi választás: néha meglepetés, többnyire papírforma

Választási hirdetés Veszprémben (Fotó: Lakner Dávid)

Veszprémben bárkit indíthat a Fidesz, akkor is nyerni fog – tartotta magát a meggyőződés egészen 2015-ig. Lett is belőle országos meglepetés, amikor a semmiből felbukkant Kész Zoltán megnyerte az időközit, ezzel pedig néhány évre lebontotta a fideszes kétharmadot. Akkor mindenki azt gondolta, Veszprém lakmuszpapírként jelezheti előre az országos tendenciákat. Talán csak túl messze voltunk 2018-tól, és a Fidesz a migránsozással szerzett egy új csodafegyvert, mindenesetre nem így lett. A kétharmad visszatért, Veszprémben pedig azóta újra sorra nyeri a választásokat a Fidesz. Így lesz most is? Kinek lehet egyáltalán esélye?

A városban is rendkívüli tömeg jött össze Magyar Péter országjáró turnéjára. A rendezvényen tapasztaltuk a Magyar-jelenség minden attribútumát: szelfiözönt és reménykedő ellenzékieket. Katanics Sándor helyi ellenzéki képviselő nyomán aztán meg is írtuk: a Veszprém Tv munkatársai ugyan kint voltak a helyszínen, viszont elméletileg az M1-nek tudósítottak. A csatorna kapacitáshiányra hivatkozva nem közölt a nem mindennapos kampányeseményről saját anyagot.

Katanics az egyik legismertebb helyi politikus, aki sokáig az MSZP-ben politizált, majd amikor a DK kivált, megalapította helyi szervezetét. Tíz évig volt annak elnöke, de a két évvel ezelőtti előválasztási hercehurca után kilépett a pártból, az ugyanis új jelöltet talált magának Csonka Balázs személyében, aki végül a képviselőjelölt is lett, de hiába. Csonka azóta ismét hátrébb lépett, Katanics pedig most már a Híd a Városért Egyesületnél politizál, így indul egyéni képviselőjelöltként Hartmann Ferenc csapatában. Utóbbi az MSZP veterán képviselője, a NER előtti időkben alpolgármester is volt. Jelenleg a DK, MSZP, Momentum, Párbeszéd és az említett egyesület közös jelöltje. A 2022-es választás előtt országos hír lett belőle, hogy a DK nemhogy másban gondolkodik, de Katanicsot még az előválasztáson sem engedik indulni. A korábban a Lovassy László Gimnáziumot is vezető politikus ekkor azt mondta, a pártokkal befejezte, a lakókörnyezete képviseletében viszont tovább politizál. Gyulafirátóton és Kádártán sikeres is, és bár 2019-ben a polgármesterség nem jött össze, egyéniben győzni tudott. Rajta kívül ez akkor három másik ellenzékinek, köztük Gerstmár Ferencnek sikerült. 

• Hogyan értékeli az önkormányzat és az ellenzék az EKF-projekt megvalósulását?
• Mit tart Katanics az ellenzék eredményeinek? Mit tervez Adamecz?
• Milyen elmaradásokat tervez pótolni az önkormányzat?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a
Magyar Hang hetilap május 23-ig kapható 2024/20. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!