Lakmuszpapír lesz-e 2022-ben Veszprém?

Lakmuszpapír lesz-e 2022-ben Veszprém?

Veszprém látképe (Fotó: Shutterstock)

Eltérő színű tálcákkal különböztetik meg egymástól az oltottakat és oltatlanokat a Hangvillában. Az ügy jelentősége (pontosabban annak hiánya) pontosan jelezte, milyen fajsúlyú veszprémi „botrányok” váltottak ki az elmúlt években országos figyelmet. A koronavírus-járvány előtt sem tűnt sokkal izgalmasabbnak – legalábbis politikai szempontból – a város. Másfél évvel ezelőtt például abból lett hír, hogy gendersemleges vécét avattak a Lovassy László Gimnáziumban. Hogy örülne a mai Fidesz egy hasonló ügynek! Azért készséggel intézkedtek akkor is: az országgyűlési képviselő, Ovádi Péter jelezte, hogy a mosdóajtón elhelyezett táblát nem nézik jó szemmel. A fideszes közbeavatkozásról akkor be is számolt a helyi kormánykritikus sajtó. Veszprém szerencsés, két internetes oldal is akad, a Veszpresszó mellett a Veszprém Kukac. Persze, a többséghez így is a kormánypárti monolit jut el: a Napló, a VEOL, a Veszprém TV. A helyi Fidesz viszont láthatólag konstruktívabb az országosnál, túl sok elhallgatnivaló helyi botrány sem akad mostanában. Már ha azokat nem vesszük, amire már fel sem kapjuk a fejünket: például, mikor Mészáros Lőrinchez kerül a város neves kézilabdacsapata.

Beszélőviszony, de...

 – Normális beszélőviszony van továbbra is, az országos átlaghoz képest itt a politikai kultúra magasabb szinten van – halljuk a város LMP-s országgyűlési képviselőjétől, Gerstmár Ferenctől. Azért hozzáteszi: – A fideszes városvezetés persze kihasználja azt a helyzetét, hogy biztos többsége van, és mivel az államtól szépen jönnek a források, így fel lehet mutatni látványos fejlesztéseket, ezekkel igazolva a saját működésüket. A járványhelyzet azért hozott bevételkieséseket a városnak, ennek kompenzációja nem történt meg. Így sok apró, a mindennapokat könnyítő beruházásra nincs pénz.

Előzetesen felmerült, hogy az LMP helyi politikusa is megmérkőzhet az előválasztáson. Az elmúlt bő tíz évben végig politikaközelben volt, régóta önkormányzati képviselő, legutóbb sikerült egyéniben is nyernie. Végül mégis távol marad, és kritikája is van a folyamatot illetően:

A teljes cikket a Magyar Hang július 30-án megjelent 2021/31. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!