„A DK kicsinyes bosszúja”? Mégsem indulhat a pártból kilépett politikus az előválasztáson

„A DK kicsinyes bosszúja”? Mégsem indulhat a pártból kilépett politikus az előválasztáson

Katanics Sándor (Fotó: Facebook/Katanics Sándor Veszprém)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szombaton az ellenzéki pártelnökök többségi döntéssel – az Országos Előválasztási Bizottság döntését felülírva – elutasították Katanics Sándor nyilvántartásba vételét, aki civilként, a Momentum támogatásával indult volna az előválasztáson – jelentette be a párt közleményében vasárnap.

Mint írták, „Katanics Sándor több évtizede az ország egyik legjobb gimnáziumának tanára, helyben elismert, szeretett ember, aki komoly beágyazottsággal bír Veszprémben. Katanics bár évekig DK-tag volt, sőt helyi elnök, kilépett a pártból és civilként adta be regisztrációját az előválasztásra. A közös értékek és célok miatt pedig, bár nem párttag, a Momentumot jelölte meg befogadó szervezetnek. Az OEVB nyilvántartásba is vette a jelöltet, de a DK már itt jelezte, hogy fellebbez majd és a pártelnökök elé viszi a kérdést – az előválasztás szabályai erre ugyanis lehetőséget adnak”. Ennek a vége az lett, hogy az ellenzéki pártelnökök szombaton többségi döntéssel, indoklás nélkül elutasították Katanics Sándor regisztrációját, ezért végül el sem indulhat az előválasztáson. Katanics indulása mellett egyedüli pártként a Momentum állt ki a párt szerint.

– A Momentum szerint az előválasztás megcsúfolása az, hogy egy helyben beágyazott, erős jelölt indulását politikai okokból nem engedélyezik. A DK kicsinyes bosszúja, a volt párttársának indulásának megakadályozása különösen érdekes annak fényében, hogy az elmúlt hónapokban több, korábban MSZP-s képviselő regisztrált az előválasztásra a DK jelöltjeként – ők mind indulhatnak az előválasztáson. Az ilyen döntések mind az előválasztás intézményét, mind a kormányváltás esélyeit veszélybe sodorhatják, ezért a Momentum szolidaritását fejezi ki Katanics Sándorral, és reméli, hogy nem kerül sor hasonló esetre máshol az országban – tették hozzá.

Katanics Sándor kilépésének körülményeiről itt írt a Magyar Hang.