Megemelte a hiánycélt a kormány

Megemelte a hiánycélt a kormány

Varga Mihály pénzügyminiszter (Forrás: Varga Mihály/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A jelentősen megnövekedett kiadásokra tekintettel a kormány 5,2 százalékra módosítja az idei évi GDP-arányos hiánycélt – közölte kedden reggel a Pénzügyminisztérium. Azt írták, hogy ez 1 százalékpontos javulást jelent a tavalyi hiányhoz képest, azt ugyanakkor már nem tették hozzá, hogy 1,3 százalékkal magasabb az eredetileg tervezettnél.

A tárca azzal érvelt, hogy a kialakult veszélyes nemzetközi helyzet rendkívüli terhet ró a magyar költségvetésre. A rezsivédelem magas költségein túl megnövekedett kiadást jelent, hogy egy háború közvetlen közelségében a magyar honvédelmi kiadások már az idei évben is elérik a GDP 2 százalékát – ez egyébként NATO-elvárás –, illetve megemlítik, hogy az uniós támogatásokat sem kapta meg az ország. A jövőre nézve Magyarország kilátásai szerintük kedvezők: a magyar gazdaság stabil, a foglalkoztatottság továbbra is rendkívül magas, az export rekordmértéket ér el és az inflációt is egy számjegyűre ígérik év végére.

A Központi Statisztikai Hivatal kedd reggeli tájékoztatása alapján az előzetes adatok szerint 2296 milliárd forint, a GDP 6,3 százaléka volt a kormányzati szektor idei első féléves hiánya. A kormányzati szektor bevétele ugyanis 15 366 milliárd, kiadása pedig 17 662 milliárd forint volt. Az egyenleg az előző év azonos időszakához képest 1627 milliárd forinttal, GDP-arányosan 4,2 százalékponttal lett kedvezőtlenebb.