Kilógunk az unióból

Kilógunk az unióból

Az Európai Unió (EU) csillagos kék zászlaját és Magyarország nemzeti lobogóját lengeti a szél a Ludwig Múzeumnak is otthont adó Müpa Budapest épülete előtt a főváros IX. kerületében.
(Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba )

Azt követően, hogy az unió vezetői rájöttek, Vlagyimir Putyin orosz elnök két évtizede az orruknál fogva vezeti őket, minden korábbinál fontosabbá vált az európai egység: mennyit tesznek a tagállamok azért, hogy az EU a lehető leggyorsabban legyen képes reagálni a kihívásokra. A European Council on Foreign Relations (ECFR) friss – a European Sovereignty Index, Európai Szuverenitási Index címet viselő – tanulmánya ezt a kérdéskört tekinti át, és igencsak lesújtó képet fest hazánkról.

A kutatás az éghajlat- (klíma-) változás, a védelempolitika, a gazdaság, az egészségügy, a migráció és a technológia területén vizsgálja, egy tagállam mennyit tesz azért, hogy a kontinens összeurópai szinten képes legyen reagálni az előtte álló kihívásokra. A végeredmény azt mutatja, hogy jól állnak a 27-ek az egészségügy és a gazdaság területén, a védelem, az éghajlat és a migráció még megfelelőnek mondható, a technológia területén viszont csapnivaló a teljesítmény.

• Hány helyen kerültünk a szamárpadba?
• 
Mely ország teszi a legtöbbet az európai szintű problémák megoldása érdekében?
• Az összesítésben vajon megelőztünk-e valamely országot, vagy mi vagyunk a sereghajtók?

A teljes cikket a Magyar Hang július 1-jén megjelent, 2022/27. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: Vlagyimir Putyin, EU