Kitöméspornó: Semjén vadászati kiállításán jártunk

Kitöméspornó: Semjén vadászati kiállításán jártunk

Kitömött állatok a vadászati kiállításon a Hungexpón 2021. szeptember 26-án. Fotó: Magyar Hang / Gulyás Balázs.

„Csodálatos kocsik jönnek, / Legendás férfiak érkeznek, / Ezt nézd meg, érdemes! / Soruk nyílegyenes! / Első a rend, / Aztán a csend! / Fegyelem! Figyelem! (…) Hercegek, tisztek, tisztviselők, / Miniszterek és kegyencnők, / Testőrök, bankárok, a kormányzó, / Írók és színészek / – nincs hiányzó. (…) Na, fel a fejjel, fegyvert viselsz! / Kockázat nincs, mert úgyis te nyersz.” (Földes László Hobo: A vadászok gyülekezője – Vadászat. 1984.)

A Hobo Blues Band 1984-es dupla konceptalbuma, a magyar kultúra 80-as évekbeli egyik monumentális alkotása, a Vadászat aktuálisabb, mint valaha. Gyakorlatilag a teljes szövegkönyvet ide lehetne másolnunk mottóul, ha le kívánnánk írni a NER mindennapjait, vagy egy újszülöttnek kívánnánk elmagyarázni, hová is született. És persze hangozzék el e helyütt is, a NER nemhogy kivétel vagy hiba volna azon, hanem nagyon is beleillik a magyar politika- és eszmetörténet sormintájába, amit Földes Lászlóék is megénekeltek a fent idézett műben.

A NER 2020-as évekbeli egyik monumentális alkotásának pedig az idei Vadászati „világkiállítást” szánták, amely úgy világkiállítás, hogy ezt a minősítést végül nem sikerült megszerezniük a szervezőknek. Mi, magyar adófizetők 70 milliárd forintot költöttünk el reá, ám ennek az összegnek négyötödét a „rendezvényhez kapcsolódó infrastrukturális beruházások” (a Hungexpo kicsinosítása) tette ki.

A teljes cikket a Magyar Hang október 1-én megjelent, 2021/40. számában olvashatja el (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!