Kórháziadósság-állomány: mikor fogy el a beszállítók türelme?

Kórháziadósság-állomány: mikor fogy el a beszállítók türelme?

A Szent János Kórház felújított és ódon folyosója (Olvasónk felvétele)

Korábban soha nem látott mértékű, százmilliárd forint feletti lejárt tartozást halmoztak fel a kórházak. Az Orvostechnikai Szövetség szerint vannak olyan osztályok, amelyeket az eszközhiány miatt kellett bezárni. Megoldás egyelőre nem látszik.

Nem igazolódott be a kormány azon ígérete, hogy az állami fenntartású intézmények rendkívül költséges üzemeltetésének kiszervezésével idéntől mérséklődni fog a kórházak külső tartozása. Legalábbis erről árulkodik az, hogy a Magyar Államkincstár adatai szerint az egészségügyi intézmények lejárt adósságállománya 2024 februárjában, meghaladva a 100 milliárd forintot, újabb történelmi rekordot ért el. Azaz már most – alig néhány hónap elteltével – nagyon úgy néz ki, hogy az idei esztendő még a tavalyinál is rosszabb lesz, legalábbis a beszállítók számára.

Pedig a kórházak éves szinten összességében százmilliárdos nagyságrendű kiadást jelentő kötelezettségtől szabadultak meg az elmúlt időszakban. Huszonkilenc fővárosi egészségügyi intézmény üzemeltetését tavaly júliusban már átvette, további ötvenkét vidéki kórházét pedig januártól látja el egy az egészségügyi ellátórendszertől független, Pénzügyminisztérium alá tartozó állami szerv, a Központi Ellátási Főigazgatóság (KEF). A KEF biztosítja az aktív fekvőbeteg-ellátást nyújtó fővárosi és megyei költségvetési intézmények számára az ingatlanüzemeltetési és létesítménygazdálkodási szolgáltatásokat, az őrzés-védelmet, a takarítási és egyéb higiénés feladatokat, valamint a műszaki üzemeltetést, amire egy tavaly lefolytatott közbeszerzési eljárás alapján évente 100 milliárd forint jut.

• Mikor gyorsult fel a kórházi adósság újratermelődése?
• Meddig húzzák így a beszállítók, ha már most is ellátási zavarokat okoz a tartozás révén kialakuló eszközhiány?
• Milyen változást hozott, hogy az intézményüzemeltetést kiszervezte a kormány a KEF-nek?
• Miként reagálhatnak a beszállítók az állam pocsék fizetési moráljára?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap április 4-ig kapható 2024/13. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!