Körösényi András: Veszíthet Orbán Viktor, de még ellenzékből is folytathatja a szabadságharcot

Körösényi András: Veszíthet Orbán Viktor, de még ellenzékből is folytathatja a szabadságharcot

Körősényi András politológus (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Fotó: Végh László

Az előválasztási eredmények azt mutatják, hogy a Fideszhez hasonlóan az ellenzéki térfélen is a karakterek kerültek a középpontba – erről is beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Körösényi András. A Politikatudományi Intézet kutatóprofesszora ezt azzal támasztotta alá, hogy az elmúlt hetekben nem közpolitikai témák uralták a küzdelmet, hanem különböző imidzsek harcoltak egymás ellen.

A szakember kitért arra is, hogy ha ellenzéki győzelem esetén feles többséggel írnak fölül kétharmados törvényeket, akkor „a jogfolytonosság megszakítása miatt az állam működésképtelensége és egy politikai patthelyzet jöhet létre, és végül is polgárháborús potenciállal kell számolni”. 

• Egy vezérdemokráciában legyőzheti Orbán Viktort egy nem karizmatikus vezető?
• Ha az ellenzék nyer, akkor ismét liberális demokrácia váltja a vezérdemokráciát vagy az elmúlt tizenkét évre jellemző stílus határozza meg a következő éveket is?
• Egyáltalán liberális demokráciában akarnak még élni az ellenzéki szavazók?
• Mi lenne, ha az ellenzék egy győzelem után feles többséggel alkotmányozna?

A teljes interjút a Magyar Hang október 29-én megjelent 2021/44. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!