Amerikai kudarc az Öbölben

Amerikai kudarc az Öbölben

Antony Blinken amerikai külügyminiszter (b) és Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg megbeszélést folytat Dzsiddában 2023. június 7-én (Fotó: MTI/EPA/Szaúdi királyi udvar/Bandar Aldzsalud)

Nincs könnyű helyzetben az Egyesült Államok a Közel-Keleten, ahol eddigi első számú arab szövetségese, Szaúd-Arábia egyre inkább kifelé kacsingat ebből a több évtizedes érdekházasságból. Washingtonnak ugyanis éppen most, az ukrajnai háború idején lenne szüksége egy olyan együttműködésre, amely legalább hosszabb távon garantálná az orosz gazdaság térdre kényszerítését. Az eddigiek alapján azonban a szaúdi monarchia aligha lesz ebben partner, ezért sokan már a közel-keleti amerikai dominancia végét vizionálják.

A szaúdi–amerikai kapcsolatokban a problémák persze egyáltalán nem most kezdődtek. Emlékezetes: Joe Biden amerikai elnök még a megválasztása előtt ígéretet tett arra, hogy páriaországgá teszi Szaúd-Arábiát a Hasogdzsi-gyilkosság miatt (a szaúdi abszolút monarchiát élesen bíráló újságírót Szaúd-Arábia isztambuli nagykövetségén likvidálták 2018-ban), amit Rijád rendkívül barátságtalan lépésként értékelt. Az ígéretből végül nem lett semmi, sőt múlt év nyarán Biden még Szaúd-Arábiába is elutazott, hogy rávegye Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörököst az olajkitermelés növelésére, lenyomva ezzel az olajárat, ami a fejlett világban erőteljesen felhajtotta az inflációt. Biden „Canossa-járása” végül aztán olyannyira hozott sikert, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete, az OPEC+ még csökkentette is a kitermelést.

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!