Lángoló autók, kilőtt töltények: a határmenti Ruzsán jártunk

Lángoló autók, kilőtt töltények: a határmenti Ruzsán jártunk

Magukra hagyott roncsok a csongrádi tanyavilágban, Ruzsa térségében (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Naponta több száz határsértő vonulhat át Ruzsán, a csongrádi kistelepülésen. Fegyverropogás és autós üldözés kíséri a mindennapokat. A tervezett négyezer határvadász helyett eddig mintegy ezerötszázat tudtak a térségben szolgálatba állítani, a jelentkezők többsége alkalmatlannak bizonyult a vizsgák során. Magas a lemorzsolódók aránya is.

Stop migráns! – éktelenkedik a graffiti egy furgon oldalán. Kiskunmajsán járunk, bő 20 kilométerre a magyar–szerb határtól, ám a migráció keltette feszültség már itt érezhető – úti célunk, a határ menti Ruzsa pedig mára az embercsempészek átjáróházának számít. A 2500 fős, Csongrád-Csanád megyei községre egy rendőrségi forrásunk hívta fel figyelmünket. Mint jelezte, Ruzsán keresztül valóságos népvándorlás zajlik, konvojokban viszik el innen a határon átszöktetett migránsokat.

• Miért haragszanak igazán a migránsokra Ruzsán?
• M
ekkora összegek foroghatnak egy-egy csapatnyi menekült illegális szállítása során, és miért nem számít komoly veszteségnek egy elhagyott autó a határon?
• Miért játszhat
 a rendőrségi statisztika az embercsempészek kezére?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/41. számában találja. Vegye meg október 19-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!