Lőcsei Lajos: A herbál egy tünet, maga a társadalom beteg

Lőcsei Lajos: A herbál egy tünet, maga a társadalom beteg

Lőcsei Lajos (balra megafonnal) a tarnaőrsi tüntetésen, 2023. október 22-én (Fotó: Magyar Hang/Albert Enikő)

Lőcsei Lajos, a Momentum parlamenti képviselője állítja, a magyar vidék legégetőbb gondja jelenleg a családokat megnyomorító dizájnerdrogok akadálytalan terjedése. A politikussal drogellenes kampányának elindítása apropóján beszélgettünk.

– A herbál évek óta terjed a legszegényebb településeken. Mi az oka, hogy most kezd vele foglalkozni?
– Egy észak-magyarországi faluban, Tarnaörsön élek, naponta tapasztalom, milyen kritikus a szegény településeken a droghelyzet. Sajnos személyes érintettségem is van: a családunkban akad szerhasználó, látom, hogyan pusztítja nem csak őt, de a közvetlen családtagokat is ez a helyzet. Tarnaörsön, ahol a kampányt a napokban elindítottam, szinte nincs olyan család, amelyik valamilyen módon ne lenne érintett. Van, ahol a kamasz vált függővé, máshol a szülők is rákaptak, nem egy esetről tudok, ahol a kisgyerekeket emiatt ki kellett emelni a családból. De ott sincsenek biztonságban, ahol senki sem herbálozik: mivel a függő mindent megtesz, hogy pénzhez jusson, megsokasodtak a vagyon elleni bűnesetek, a betörések. A dílerek fizetségül bármit elfogadnak, nincs biztonságban semmiféle használati tárgy. Az utolsó utáni pillanatban vagyunk, nem lehet tovább halogatni ezt az ügyet, mert a kistelepülések élhetetlenné váltak.

– A szegény települések élhetetlenné válásához azért az elmúlt években több tényező hozzájárult.
– Így igaz, kellett ahhoz a mélyszegénység, a teljes kilátástalanság, hogy az emberek tömegesen ilyen szerekhez nyúljanak. A herbál valójában egy tünet, maga a társadalom beteg. Ahogy elkezdjük feltárni a vidéki drogproblémát, rájövünk, hogy újabb és újabb gondok kerülnek elő. Mélyre kell ásnunk ahhoz, hogy megértsük, mi történik körülöttünk. Itt van például az oktatás: az iskolákból funkcionális analfabéta gyerekek kerülnek ki, tömegével, akik nem képesek megállni helyüket a világban, nem jutnak előre. Az ezer sebből vérző egészségügy, a szociális szféra, a jelzőrendszer nem tud jól működni, olyanok hullanak ki, akiken egy jól működő országban segíteni lehetne. Amíg nincs megbecsült, jól fizetett rendőri állományunk, addig hogyan várhatunk javuló közbiztonságot? A baj egyre nagyobb, a Fidesz rossz kormányzása miatt egyre mélyebb gödörbe kerülünk. A megélhetési problémák miatt, amit a kormány nem megold, hanem csak ront rajta, mind többen fordulnak a pusztító szerek felé.

– Vagyis nem az az alapvető probléma, hogy a kormánynak nincs drogstratégiája?
– Ez is egy komoly baj, utoljára 2013-ban készítettek nemzeti drogstratégiát, ahol azt a célt tűzték ki, hogy 2020-ra kábítószermentes lesz az ország. Úgy tűnik, szerintük ezt a célt el is értük, mert azóta semmiféle előremutató, kormányzati szintű intézkedés nincs ezen a területen. Amit drogügyben tesznek, arra az álszentség, tudatlanság, elavult módszerek erőltetése jellemző, ráadásul egyre kevesebb pénzt szánnak erre és a közbiztonságra. Márpedig amikor ezekre a területekre kevés pénzt adnak, azzal bizony üzennek a választóknak: fontosabb a stadionok építése, a lówellness, a látványberuházások, mint a vidék nyugalma, jövője, biztonsága. Nem érdekli őket, hogy a drogprobléma ma a magyar vidék legnagyobb rákfenéje, hisz mindenkit tönkretesz. Aláássa a közbiztonságot, kihat az emberek lakhatására, munkájára, gyerekeik egészségére, az egész életünkre.

– Egy ilyen összetett probléma ellen mit tehet egy ellenzéki képviselő?
– Az elmúlt hónapokban számos szakemberrel, szociális szférában dolgozóval, pedagógusokkal, nyugállományú és aktív rendőrrel beszéltem. Meg persze a választópolgáraimmal. Tudom, mi a helyzet, látom, hogy minden utcasarkon van egy herbálárus. Apaként féltem a gyerekeimet, aggódom egyedül élő édesanyámért. Meggyőződésem, hogy ezt a problémát nem lehet helyi szinten megoldani. Fel kell emelni a döntéshozók szintjére, be kell vinni a parlamentbe. Tudatosítani kell, hogy nem lehet tovább a szőnyeg alá söpörni ezeket a problémákat, fel kell hangosítani az elégedetlenséget.

– Mit ajánl azoknak, akiknek azonnali segítségre lenne szüksége?
– Igyekszem minél több településre elmenni, hogy felkaroljam azokat, akik most úgy érzik, egyedül maradtak a tornyosuló drog- és közbiztonsági vészhelyzetben. Létrehoztunk a „Szülők a gyermekeikért” elnevezésű mozgalmat, hogy összefogjuk azokat a szülőket, akik tenni akarnak a herbálterror ellen, akár megelőzésképpen, akár azért, mert már szerhasználó van a családban. A Karmelitában csak akkor fognak felfigyelni rájuk, ha elég sokan vannak, összefognak és kellően hangosak! A napokban indul a mozgalom Facebook-csoportja, oda is lehet csatlakozni.

Három pontból álló javaslatcsomagot készítettünk el, ezt fogom mielőbb a kormány elé tárni. Pintér Sándor miniszter azt állítja, nincs rendőrhiány, ezért arra fogom felszólítani, hogy minden kapitányságon állítsanak fel herbálellenes akciócsoportot. Ennek keretében jelöljön ki felelősöket, akik a dizájnerdrogok forgalmazóival, terjesztőivel szembeni ügyekért felelnek és kapcsolatot tartanak a helyi körzeti megbízottakkal. Fel fogom arra is szólítani a kormányt és Pintér minisztert, hogy hozzon létre kifejezetten a dizájnerdrogokkal kapcsolatos nyomozások irányítására munkacsoportot országos és megyei szinteken. Ezeknek legyen nyilvános telefonszáma, elérhetősége, hogy a bejelentők közvetlenül elérhessék őket. Fontos lenne az is, hogy a legveszélyeztetettebb településeken 24 órában működő rendőri járőrszolgálatot és kamerarendszert is biztosítsanak. Kevés szó esik róla, pedig a legszegényebb magyar településeken, a herbálterror által sújtott vidéken az elmúlt három évben iszonyúan megnőtt a vagyon elleni és az erőszakos bűncselekmények és a szabálysértések száma. Akik testközelből ismerik ezt a helyzetet, azt mondják, fontos lenne, hogy a járőrszolgálaton felül ad hoc jelleggel a Készenléti Rendőrség állományából fokozott rendőri jelenlétet is biztosítsanak.

– Vidéken gyakori panasz, hogy hiába hívják drogproblémával a rendőrt, az lerázza a bejelentőt.
– Úgy gondolom, nem a rendőr a hibás azért, ami ma drogügyben Magyarországon történik. Mindannyiunk tapasztalata, hogy egyre kevesebben vannak, tudjuk, hogy megalázóan keveset keresnek. A jogszabályi környezet sem segíti őket a hatékony fellépésben. Ezért jogszabály-módosítást is kezdeményezek, hogy vasszigorral lépjenek fel a méregkeverőkkel és a dílerekkel szemben. A dizájnerdrog fogyasztása ne csak változó és ezért követhetetlen összetétele alapján, de a fogyasztóra gyakorolt hatása alapján legyen büntethető. Ezek a rövidtávú céljaink, de folytatjuk az egyeztetéseket, minél több szakértőt szeretnénk bevonni, véleményeket ütköztetni, társadalmi párbeszédet indítani.

– Mit gondol, a kormány akar foglalkozni a témával, a parlament napirendre tűzi a javaslatát?
– Ha megérzik annak a hatalmas elégedetlenségnek az erejét, amely a herbál miatt a magyar vidéket kínozza, ha össze tudunk fogni az érintettekkel, ha elég hangosak tudunk lenni, akkor foglalkozniuk kell vele. De nem bízom a véletlenre: ötvenezer támogató aláírást szeretnék összegyűjteni, akkor a parlament köteles napirendre tűzni az ügyet. A Fidesz jelenleg azért huny szemet a drogok terjedése felett, mert érdeke, hogy az embereket nyomorban, mélyszegénységben tartsa. Addig ugyanis nincs sem kritikus gondolkodás, sem politikai cselekvés. Ám tudatosítanunk kell, a droghelyzet kezelése nemzeti ügy. Fontos, hogy beszéljünk róla, és mielőbbi intézkedéseket kényszerítsünk ki a kormánytól, hiszen a helyzet elmérgesedése az ő felelősségük.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2023/43. számában jelent meg október 27-én.