Herbál – a magyar vidék rákfenéje

Herbál – a magyar vidék rákfenéje

„Stop herbál! Nyugalmat, biztonságot!” molinó mögött demonstráltak Tarnaörsön, 2023. október 22-én. (Fotó: Albert Enikő/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tarnaörsi pizzéria melletti parkolóban gyülekeznek az emberek október 22-én vasárnap délután. Mozgássérült, végtaghiányos idősek elektromopeden, fiatal családosok kisgyerekkel, kamaszok – vannak legalább kétszázan, többségük roma. Az is eljött, aki soha nem vett még részt semmiféle gyűlésen, politikai rendezvényen. Mint mondják elfogyott a türelmük, élhetetlenné vált a falujuk. Az 1800 fős kistelepülésen nincs már olyan család, amelyet valamilyen formában ne érintene a drogprobléma. Az olcsón beszerezhető, a faluban több helyen is árult dizájnerdrogok, különösen a herbál számtalan család életét nyomorítja meg.

Lőcsei Lajos Tarnaörsön nőtt fel, családjával ma is itt él, 2022 óta a Momentum roma származású országgyűlési képviselője. Momentumos párttársaival, Kárpáti István gyöngyösi alpolgármesterrel és Jánosi Zoltánnal, az egri szervezet elnökével szervezte a vasárnap délutáni összejövetelt. Ahogy beszédében is elmondta, mostanra tarthatatlanná vált a helyzet, az emberek nem érzik magukat biztonságban a faluban, családok mennek tönkre a drog és az ezzel járó bűnözés miatt. „Szinte minden napra jut egy bűncselekmény, minden napra jut egy betörés, lopás, csalás, hazudás. Élhetetlenné vált a településünk!” Kiemelte, országos drogstratégia évek óta nincs, a kormány nem foglalkozik ezzel a területtel, elavult módszereket erőltet és mind kevesebb pénzt juttat erre a célra, illetve közbiztonságra. „És akkor, amikor kevesebb pénzt csoportosít közbiztonságra, akkor azzal üzen is önöknek, nektek! Azt üzeni, hogy neki fontosabb a stadionok építése, luxusjachtok vásárlása, a lówellness, a látványberuházások, mint az önök, a ti biztonságotok érzete, nyugalma!” – hangsúlyozza, amivel közönsége a bekiabálások, hangos taps alapján maximálisan egyetért.

Ahogy Lőcsei Lajos beszédében is kiemelte, a dizájnerdrogok akadálytalan terjedése nem csupán Tarnaörs, hanem a magyar vidék – különösen a legszegényebb települések – egyik legégetőbb problémája. Az összejövetelen sem csupán helyiek vettek részt, hanem a szomszédos falvakból is többen, jórészt középkorú szülők. A parlamenti képviselő lapunknak elmondta, az elmúlt hónapokban számos érintett családdal beszélt és rájött, nem lehet tovább halogatni a probléma feltárását. Rendőrökkel, szociális munkásokkal egyeztetett és ez alapján dolgozta ki stratégiáját, amivel az a célja, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét: országos szintű problémáról van szó, amelyet ennek megfelelően kell kezelni. A drogkérdés helyi szinten nem kezelhető, sokkal összetettebb megoldásra van szükség. 

Amint beszédében kifejtette, három ponton azonnali beavatkozásra van szükség. „Minden rendőrkapitányság jelöljön ki felelősöket, akik a dizájnerdrogok forgalmazóival, terjesztőivel szembeni ügyekért felelnek és kapcsolatot tartanak a helyi körzeti megbízottakkal, eljárnak a bűnügyekben.” Álláspontja szerint országos és vármegyei szinteken is munkacsoportokat kellene létrehozni a dizájnerdrogokkal kapcsolatos nyomozások irányítására. Ezekhez a munkacsoportokhoz nyilvános telefonszámot és elérhetőséget kellene biztosítani. „0-24-es rendőri szolgálatot és kamerarendszert a herbálterror településein!” – hangsúlyozta, mivel az elmúlt években ezeken a helyeken rendkívüli módon megugrottak a vagyon elleni és az erőszakos bűncselekmények. Lőcsei Lajos szerint a jogi környezet átalakítására is szükség lenne, a herbál és más hasonló drogok folyton változó összetétele miatt ugyanis a jogszabályok nem képesek követni a hatóanyagtartalmat, így a fogyasztókra gyakorolt hatás alapján kellene szankciókat megállapítani.

„A Fidesz továbbra is szőnyeg alá sepri ezt a problémát. Ezért a lehető legtöbb településre el kell juttassuk üzeneteinket és segítenünk kell azoknak, akik most úgy érzik, egyedül hagyták őket a tornyosuló problémákkal.” A képviselő ezért bejelentette, hogy létrehozták a „Szülők a gyermekeikért” elnevezésű mozgalmat és arra kérnek minden érintettet, csatlakozzanak hozzájuk. Céljuk, hogy a következő időszakban egyre több érintett települést megkeressenek, demonstrációkat szervezzenek. „A teljes társadalmi összefogás az egyetlen járható út! Sokan, kitartóan, szervezetten kell, hogy a követeléseinket eljuttassuk a kordonokkal körbezárt Karmelitába!” – mondta beszédében, majd arra hívta fel az összegyűlteket, írják alá kezdeményezését, 50 ezer aláírás esetén ugyanis az országgyűlésnek napirendre kell vennie az ügyet.

Beszéde után az egybegyűltek demonstrációra indultak a „Stop herbál! Nyugalmat, biztonságot!” molinó mögött Tarnaörsön. Elsősorban azokat az utcákat ejtették útba, ahol köztudottan herbálárusok laknak. Házaik elé egy-egy „Stop herbál!” táblát helyeztek. Ha ennyire egyértelmű, hogy hol laknak a terjesztők, miért nem intézkednek helyben a rendőrök? – kérdeztem a demonstráció alatt a felvonulókat. „Hiába hívjuk ki őket, mindig leráznak minket” – állítja egy középkorú férfi. „A múltkor, amikor tetten is érhették volna őket, szóltam nekik, de azzal zavartak el, túl sok papírmunka lenne.” A beszélgetésünkhöz többen csatlakoznak, mindenkinek rossz tapasztalata van a rendőrséggel kapcsolatban. „Engem azzal ráztak le, hogy tegyek feljelentést a megyei kapitánynál. Elhatároztam, ezt végigviszem, még aláírásokat is gyűjtöttem a szomszédjaimtól, akik mind ezzel a bajjal küszködnek. Elvittem a kapitányságra, feljelentést tettem, semmi nem történt” – mondja egy idősebb férfi. Egy fiatal lány azt mondja, ő a polgármesterhez fordult, tegyen valamit, mert egyre többen herbáloznak. „Annyit mondott, túlságosan hosszadalmas folyamat lenne, ha belekezdene.” Egy idősebb asszony közbeszól, ő is a helyi polgármestertől kért segítséget: „Bementem hozzá, elmondtam, milyen nagy a baj, erre annyit mondott a jegyzőnek: adj neki egy nyomtatványt, legalább lefoglalja magát, amíg kitölti.”

A felvonulás során körbejárjuk a falut, zúg a „Díler, takarodj!”, „Rendet akarunk!”, „Elég volt!”, „Nem félünk!”. Közben dől a panasz a megkérdezettekből. „Itt már nincs olyan család, akit ne érintene ez a baj. Nem csak fiatalok szívják a herbált, de családosak, sőt anyák is! Volt, hogy terhes anya kapott rá. Szétmennek a családok miatta, több gyereket is elvittek nevelőszülőkhöz” – sorolják. De nem csak azokat a családokat érinti, ahol szerhasználó van. „Minden mozdíthatót ellopnak, akik függők. A dílereknél bármivel lehet fizetni, akár egy kiló krumplival, főtt étellel, használt ruhával. A múltkor véletlenül kint hagytam az udvaron a seprőt, reggelre azt is elvitték. Semmi nincs biztonságban, még a lakatot is letörik!” – panaszkodik egy fiatal férfi. Hozzáteszi, „azok előtt semmi sem szent”, van, aki a gyerekét küldi be hozzájuk herbálért, annak is odaadják a drogot.
„Mindent próbáltunk már, de nekünk senki se segít. Lajosban még bízunk, ő innen való, tudja, milyen nyomorult itt az élet” – teszi hozzá egy idős roma asszony.