Egyre több kistelepülésen zúg a „Stop herbál!”

Egyre több kistelepülésen zúg a „Stop herbál!”

Tüntetés a herbál ellen (Fotó: Lőcsei Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hétvégén folytatódtak a Lőcsei Lajos momentumos parlamenti képviselő vezetésével október 22-én meghirdetett vidéki herbálellenes tüntetések. Október 29-én, vasárnap Kerecsenden és Halmajugrán újra százak vettek részt a képviselő által megszervezett rendezvényen és vonultak végig a falvakon, „Stop herbál!”, „Elég volt!”, „Rendőrt akarunk!” – skandálták.

– Többségében édesanyák és édesapák vonultak fel és követeltek azonnali fellépést a szintetikus drogok ellen. Halmajugrán olyannyira égető ez a probléma, hogy az általam a múlt héten meghirdetett program után a helyi civilek megkerestek és hívtak, náluk is adjunk hangot a követeléseknek, mert már tarthatatlan a helyzet – mondta el lapunknak a képviselő. Lőcsei Lajos szerint nem csupán választókerületében, de a legszegényebb magyar településeken mostanra elviselhetetlenné vált a dizájner drogok futótűzszerű terjedése. A kilátástalannak tűnő jövő miatt fiatalok tömegei használják, családok hullanak szét, a köz-és vagyonbiztonság lassan ismeretlen ezeken a településeken. Mint mondta, a kistelepülésen élők évek óta azt érzik, nincs, aki segítsen rajtuk ebben a nehéz helyzetben. Ő is egy ilyen faluban lakik és napi szinten találkozik a problémával. „Ezt a problémát helyi szinten nem lehet megoldani, központi akarat és legfelsőbb politikai döntéshozatal szükséges. Fel akarom hívni a kormány és a képviselők figyelmét arra, hogy az utolsó pillanatban vagyunk, segítenünk kell ezeken az embereken.”

A képviselő által meghirdetett program első lépéseiként azt követeli, állítsanak fel minden rendőrkapitányságon herbálellenes akciócsoportot, a leginkább sújtott vidékeken, a „herbálterror településein” állítsanak fel megbízható kamerarendszert és gondoskodjanak 0-24 órás rendőri szolgálatról. Álláspontja szerint vasszigorral, akár jogszabálymódosítással is fel kell lépni a dílerekkel szemben. Hangsúlyozta azt is, a droghasználat mögött mélyebb társadalmi problémák húzódnak, a szegény településeken a kilátástalan jövő, az oktatás problémái miatt a felemelkedni, felzárkózni képtelen fiatalok tömegei, az emberek rossz fizikai és mentális állapota – ezekkel a kormánynak mind szembe kellene néznie. Lőcsei Lajos aláírásgyűjtésbe fogott, mint mondja, ha 50 ezer támogató aláírást sikerül összegyűjtenie, a parlamentnek napirendre kell vennie a kérdést. Ennek érdekében folytatja a demonstrációkat, igyekszik minél több olyan kistelepülést felkeresni, ahol a dizájner drogok terjedése megkeseríti a helyiek életét. „Folytatjuk, mert nincs más választásunk” – mondta a Magyar Hangnak a képviselő.

Közben a vezetésével megalakították a „Szülők a Gyermekeikért” Mozgalmat, amely mostanra a Facebook-on is elérhető. A mozgalom azokat a szülőket gyűjti egybe, akik a dizájner drogok terjedésének megállításáért akár családi tragédiáik miatt, akár megelőzésképpen tenni szeretnének.

Címkék: herbál, Lőcsei Lajos