Magyar abszurd: tanárból buszsofőr

Magyar abszurd: tanárból buszsofőr

Szűcs Tamás (Fotó: Minap.hu/Juhász Ákos)

Néhány éven belül kezelhetetlen méreteket ölthet a pedagógushiány, hiszen a szakemberek majdnem fele ötven év feletti. Nem a közoktatás az egyetlen ágazat, amely hasonló problémákkal küzd: ágazati szervezetek becslése alapján jelenleg tízezer munkavállaló hiányozhat az áruszállításból és a személyszállításból együttvéve, ráadásul a buszvezetők többsége ma már elmúlt ötvenéves.

Nagy figyelmet kapott év elején a hír, hogy a Baton Transport Hungary, a dán Baton Transport szállítmányozási cég leányvállalata indiai nőket toboroz teherautó-sofőrnek – első körben 25 főt, de ha a program sikeres, akár 800-at is alkalmaznának a következő öt évben. A legfrissebb hírek szerint pedig Indonéz és Fülöp-szigeteki buszsofőröket toboroz a BKK-járatokat üzemeltető ArrivaBus. A munkaerőhiány annak ellenére sújtja az ágazatot, hogy a volán mögött lényegesen többet lehet keresni, mint a katedrán. Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) egykori elnöke nyár elején a Magyar Hangnak adott interjúban jelentette be: 31 év után felhagy a tanítással, és autóbusz-vezetőnek áll.

• Mekkora fizetésre számíthat buszsofőrként egy pedagógus?
• Miért nem akarnak elegen volán mögé ülni?
• Mekkora a sofőrhiány?
• Mi a teendő az ágazati szervezetek szerint?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/41. számában találja. Vegye meg október 19-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!