Megszorítás deluxe: tékozolva próbál spórolni a kormány

Megszorítás deluxe: tékozolva próbál spórolni a kormány

A Lázár János vezette alapítványnak 15 milliárd extrapénz jutott (Fotó: Lázár János Facebook-oldala)

Miközben a lakosságot, a cégeket és vállalkozókat sarcolja, Orbán kabinetjének eszében sincs takarékoskodni a számára kedves területeken, sőt nehezen megmagyarázható projektekre is önti a közpénzt. Összesítésünk szerint a kormány a választások óta több mint 60 milliárd forintot osztott ki kormányzati propagandára és baráti alapítványok között, majd látszólag minden logika nélkül döntött a megítélt pénzek egy részének befagyasztásáról.

Nyilvánosan rótta meg az Aldit Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, amiért a vállalat saját jogon jelentősebb fizetésemelést mer adni dolgozóinak. Nagy – aki miniszterként amúgy bruttó havi 5 millió forintot, a Mol Nyrt. felügyelőbizottsági tagjaként pedig bruttó 1,6 millió forintot keres – kifejtette, hogy az infláció feletti béremelés ár-bér spirált okoz: a nagyobb fizetés nagyobb fogyasztással jár, az pedig még nagyobb inflációhoz vezet. A miniszter szerint „szomorú igazság”, de az ár-bér spirálból csak úgy lehet kilépni, ha a bérek növekedése elmarad az inflációs szinttől.

• Pontosan mire is szánt tízmilliárdokat a kormány az utóbbi hónapokban?
• Miből látszik, hogy Orbán Viktor nem foglalkozik a tanárok bérproblémáival?
• Mit gondol Róna Péter közgazdász a kormány gazdaságmentő intézkedéseiről és terveiről?
• Milyen infláció elleni intézkedéseket tartana szükségesnek a lapunknak nyilatkozó szakértő?

A teljes cikket a Magyar Hang július 15-én megjelent, 2022/29. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!